Wil jij het verschil maken in een van de grootste natuuropgaven van Nederland?

Hou je van de natuur? Heb je lef en een frisse blik? Wil je straks écht van waarde zijn? En ben je dapper genoeg om daarvoor ook aan jezelf te werken? Dan is dit traineeship precies wat je zoekt

Ja, ik wil deze baan!

Ben je enthousiast en wil jij trainee worden in het werkveld Natuur en Water in Drenthe?

Ik heb nog een vraag

Heb je nog vragen over het traineeprogramma?

Wij zoeken trainees die zich verder willen specialiseren

Word jij hydroloog, ecoloog of specialist grondzaken?

Samen met bovengenoemde partijen stellen we traineeplekken beschikbaar.  Je gaat tijdens het programma veel leren, zien en vooral ontdekken over het water- en natuurwerkveld, maar ook leer je alles over het werken bij een politiek-bestuurlijke organisatie en ga je (samen) werken aan uitdagende provincie-overstijgende projecten die ertoe doen.

Het programma ziet er zo uit:

Praktijk

Vanaf dag één ga je werken bij een organisatie die ertoe doet. Vier dagen per week werk je in de praktijk, om jouw vak te leren. Je gaat deze vier dagen aan de slag met werkzaamheden in het natuur- en waterwerkveld die de Drentse inwoners, ondernemers en instellingen raken. Het oplossen van die opdrachten vereist kundig adviseren, het vermogen om integraal samen te werken en verder te kijken dan je eigen belang, je organisatie en de sector. Zo krijg je inzicht in en begrip voor alle verschillende perspectieven, ontwikkel je een brede blik en bouw je een uniek netwerk op.

Kennis en Persoonlijke ontwikkeling

De vrijdagen staan in het teken van jou!

Je ontvangt trainingen, coaching, intervisies en gastcolleges van vele experts. Ook werk je in projectteams aan gezamenlijke Drentse natuurvraagstukken. Daarmee kom je in contact met andere jong-talenten vanuit alle disciplines over de volle breedte van de sector bij elkaar. We besteden dan aandacht aan reflectie, persoonlijke groei, kennisdeling en onderlinge kennismaking. Daardoor leer je niet alleen jezelf, je medetrainees en de sector goed kennen, maar bouw je ook in zeer korte tijd een waardevol netwerk op. En juist naar deze combinatie zijn organisaties hard op zoek.

Unieke samenwerking

Grote complexe opgaven in het landelijk gebied los je niet alleen op. Samenwerken met veel verschillende partijen is een must.

In Drenthe staan we bekend om de goede samenwerking. Dit traineeprogramma is in Nederland een unieke samenwerking. Je vormt een groep trainees vanuit verschillende disciplines (met name natuur en water) en vanuit de verschillende partners. Je gaat met elkaar samenwerken aan dezelfde opgaven. Hierbij krijg je goed inzicht in de verschillende organisaties en bouw je een breed netwerk op.

De opzet van het traineeship

Als trainee ben jij gedurende twee jaar verbonden aan één van de organisaties waarin lerend meewerken en professionalisering een belangrijke rol spelen. Je gaat op pad met ervaren adviseurs en draait mee in uiteenlopende opdrachten. Daarnaast doorloop je samen met de trainees een gezamenlijk trainingsprogramma en leer je van en met elkaar! Je ontwikkelt je in deze twee jaar tot een specialistische professional, waardoor je:

 • Je eigen talenten kent en deze benut om doelen te bereiken;
 • Theorie en praktijk met elkaar leert verbinden;
 • De organisatie en haar omgeving begrijpt en leert hoe je daarmee omgaat;
 • Tot visievorming komt;
 • Anderen weet te betrekken;
 • Onderneemt en lef toont.

Dit doe je vanuit je eigen leerstijl en samen met je teammanager en je mentor.

Wat ga je doen?

Onze natuur levert een grote bijdrage aan ons geluk en woongenot én vormt een belangrijke basis voor de Drentse economie. Maar de natuur staat onder druk. Dit is het gevolg van klimaatverandering, verdroging, de neerslag van stikstof en de versnippering van natuur. In Drenthe werken we samen aan het Natuurnetwerk Nederland, de Kaderrichtlijn Water en het nieuwe programma Natuur.

Samen met andere trainees ga je aan de slag met projecten om bijvoorbeeld de waterhuishouding van natuurgebieden te verbeteren. En met een gebiedsgerichte aanpak denk je mee hoe de opgaven van natuur, landbouw, klimaat en water elkaar kunnen versterken. Zo maken we de natuur weerbaar voor stikstofneerslag en ontstaat er ruimte voor toekomstgerichte landbouw en economische ontwikkelingen.

De Drentsche Aa

“Water verbindt onze natuur. We houden het vast waar het kan en
laten het door waar het moet. Met deze bijzonder grote soortenrijkdom als resultaat.”

Het Mantingerbos

"In Drenthe omarmen we het enige oerbos van Nederland. Door de omringende gronden aan te kopen en opnieuw in te richten, geven we deze oeroude bomen de kans om zich te versterken.”

Het Bargerveen

“Werken in het grootste, natste en dikste Hoogveen van Europa. Die grootsheid zie je hier terug. Met recht Europese topnatuur.”

Wat vragen wij?

Wij vinden het vooral belangrijk wie jij bent. Jouw competenties en persoonlijkheid zijn doorslaggevend. Wij houden van diversiteit. Wij zijn nieuwsgierig naar jouw talent en hoe jij het verschil kunt maken voor onze organisatie.

Als afgestudeerde hbo’er of wo’er met kennis én affiniteit met ecologie en/of hydrologie ben je van harte welkom. Een opleiding als bijvoorbeeld, Hydrologie, Ecologie, Toegepaste Biologie, Milieukunde, Land- en Watermanagement, Civiele Techniek is sowieso een goede basis. Je mag maximaal twee jaar werkervaring hebben.

Wat bieden wij?

Een traineeprogramma voor de periode van 2 jaar, het traineeship start 1 april 2022 tot april 2024. Als je eerder wilt starten ben je van harte welkom.

 • Een tijdelijke aanstelling van 36 uur per week, je werkt 40 uur per week.
 • Een passend startsalaris op basis van een 36-urige werkweek.
 • Een uitgebreid opleidings- en ontwikkelingsprogramma.
 • Intensieve begeleiding en een coach die je begeleidt op jouw leerdoelen en ontwikkeling.
 • Alles om je werk goed te kunnen doen: het gebruik van een tablet, telefoon en een vergoeding voor je woon-werkverkeer.
 • Leuk werk in een fijne omgeving, maar daarnaast ook voldoende tijd voor jezelf, vrienden, familie, reizen en sporten. Je bouwt bij ons extra verlof op, waardoor je voldoende vakantie per jaar hebt.

 Ja, ik wil deze baan!

Ben je enthousiast en wil jij trainee worden in het werkveld Natuur en Water in Drenthe?

Dan horen wij graag waarom jij de juiste kandidaat bent en waarom je gemotiveerd bent om deel te nemen aan het traineeprogramma.

Geef ons dan antwoord op de vraag: wat kun jij betekenen voor Natuur en Water in Drenthe? De vorm daarvoor is vrij. Wel ontvangen we graag je CV.

Als je kiest voor een filmpje (max. 2 minuten) of een online presentatietool, ontvangen we die graag als link in je CV. Leef je uit! Als het maar aanspreekt en kort en bondig is.

Solliciteren kan tot uiterlijk 25 januari 2022 via emailadres:
info@nationaalbodemtraineeship.nl.

 Ik heb nog een vraag

Heb je nog vragen over het traineeprogramma? Mail dan naar werkenbij@drenthe.nl.

Meer informatie over het Nationaal Bodem-en water traineeship is te vinden op de website. Bellen mag natuurlijk ook via 070-3 319 949.