Energietransitie
In Drenthe zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet in de energietransitie. We gebruiken minder fossiele brandstoffen in onze woningen, we leveren een omvangrijke EU-bijdrage aan innovatie wat betreft waterstof en groeien enorm in de ontwikkeling van wind- en zonne-energie. We werken aan de hand van de energietransitie-agenda 2020-2023 die in mei 2020 door Provinciale Staten van Drenthe vastgesteld.
Een ambitieuze agenda die laat zien hoe de provincie Drenthe de energietransitie wil versnellen en waar Drenthe wil staan in 2030 en 2050. Drenthe wil in 2050 energieneutraal zijn. Dit houdt in dat net zoveel hernieuwbare energie wordt geproduceerd als wordt gebruikt om te wonen, leven en werken.
In de agenda zijn de speerpunten uitgewerkt waarlangs de provincie wil werken aan deze ambitie: Gebouwde omgeving, MKB en industrie, Hernieuwbare energie, Energiesysteem van Drenthe en Communicatie.
Resultaten in de energietransitie in Drenthe 2022
Aan de hand van de energietransitie-agenda 2020-2023 werkt de provincie aan de energietransitie in Drenthe. In de agenda zijn vijf speerpunten opgenomen: Hernieuwbare energie, MKB en Industrie, Gebouwde omgeving, Energiesysteem en Communicatie. In 2022 zijn binnen deze vijf speerpunten diverse resultaten behaald.


Gebouwde omgeving

Energiesysteem

MKB en industrie

Communicatie

Hernieuwbare energie

Energiefonds Drenthe
Nieuws
Flexteam Warmtetransitie Drenthe begint
Het Flexteam Warmtetransitie Drente is vanaf vandaag officieel van start. Dit team helpt gemeenten bij de warmtetransitie waarin huizen en gebouwen op een andere manier worden verwarmd dan met aardgas. De warmtetransitie ligt als taak bij de gemeenten, maar dat vraagt om extra personeel en specialistische kennis. Het Flexteam gaat gemeenten flexibel ondersteunen. De wethouders van de gemeenten, de gedeputeerde van de provincie en de directeur van de Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) ondertekenden hiervoor vandaag een samenwerkingsovereenkomst.
‘De Deelderij’ in Schoonloo ‘Groene koploper Drenthe’
Recreatie- en zorgbedrijf ‘De Deelderij’ in Schoonloo is maandag 5 juni uitgeroepen tot ‘Groene koploper Drenthe’ door het Energiefonds Drenthe en provincie Drenthe. De ‘Groene koploper Drenthe’ is een initiatief van Energiefonds Drenthe ter ere van de duizendste financiering die zij verstrekten voor de verduurzaming van het bedrijf. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra reikte het bordje uit aan eigenaren Marco en Marloes Bosma. De recreatie- en zorgondernemers zijn de eerste in Drenthe die het bordje krijgen als inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers.
Handreiking 'Succesvol samen zonnedaken exploiteren', voor energiecoöperaties om te komen tot een eigen zonnedak
Voor veel lokale initiatieven is het oprichten van een opwekcoöperatie en het opzetten van een collectief zonnestroomproject een flinke stap. Het gaat in de meeste gevallen om aanzienlijke bedragen die je niet elke dag uitgeeft met veel juridische en technische zaken die je moet uitzoeken en regelen. Daarnaast is sinds 2021 is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) als opvolger van de postcoderoosregeling geopend. Deze nieuwe invulling maakt het gemakkelijker voor coöperaties om energieprojecten op te zetten. Maar hoe werkt dat dan? Daarom wil je graag weten wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en exploiteren van zo’n zonnestroomproject.