Gebouwde omgeving
Met verschillende partners werken we aan de energietransitie in de gebouwde omgeving. Het netwerk waarin we samenwerken heet de Expeditie naar energieneutraal wonen. De energietransitie moet voor de inwoners van Drenthe woonlasten neutraal zijn. Dat betekent dat de maandlasten voor energiebesparende maatregelen niet hoger zouden moeten zijn dan wat het normaal aan energielasten kost. Wij zorgen voor passende financieringsmogelijkheden.
Het Drents Energieloket is het eerste aanspreekpunt voor onze inwoners. We ondersteunen de energiecoöperaties met Energiewerkplaats Drenthe. Zo realiseren we opschaling van lokale initiatieven door kennis over te dragen en te delen. En stimuleren daarmee de komst van meer nieuwe energiecoöperaties. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van woningen. Als provincie stimuleren wij hen door samenwerking en kennisdeling.
Deze collegeperiode willen we een vermindering van 27% ten opzichte van 2015 van het fossiele energiegebruik in Drentse woningen realiseren.
Projecten waar we aan werken

De expeditie is een samenwerking tussen inmiddels 110 partners. De deelnemers aan de expeditie hebben één gezamenlijk einddoel: een energieneutrale Drentse woonomgeving in 2040. De expeditie werkt met 6 versnellingsteams (Drents Energieloket/Particulieren, Huurders, Verhuurders, Marktpartijen, Overheden en Collectieven/lokale energiecoöperaties).

Bij het Drents Energieloket kunnen de circa 150.000 particuliere woningeigenaren in Drenthe terecht voor onafhankelijke informatie over energiebesparing en duurzame energie. Daarnaast ontwikkelt het Drents Energieloket periodiek campagnes.

Drenthe Sport Duurzaam is een project gericht op de verduurzaming van alle 225 buitensportaccommodaties in de provincie Drenthe. Dit project wordt gesubsidieerd door de provincie.

Het PLED is gericht op de versterking van de circa 60 lokale energie-initiatieven in Drenthe, zodat zij in staat zijn zelfstandig projecten uit te voeren en de weg weten te vinden naar de middelen en kennis die daarvoor nodig zijn.

European Local Energy Assistance subsidie (ELENA) is een subsidie voor het uitwerken van een projectplan voor een grootschalig energieproject. ELENA is bedoeld als een extra stimulans om de lokale overheid te steunen in het beter uitwerken van een groot energieproject, bijvoorbeeld met een uitgebreid businessplan.

Gemeenten zijn de regisseurs van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving en moeten uiterlijk eind 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) hebben vastgesteld. Hierin is uitgewerkt in welke wijken en dorpen aardgas voor 2030 wordt uitgefaseerd en wat het voorkeursalternatief voor aardgas is. De provincie ondersteunt de gemeenten hierbij.

In het INTERREG-project Stronghouse werken meerdere regio’s in de EU aan het uitwisselen van methodes en middelen die ingezet worden voor individuele bewoners en collectieven (dorps- en wijkaanpakken) en het ondersteunen van woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning.

In Frederiksoord wordt gewerkt aan het opleveren van twee off-grid woningen. Off-grid betekent dat de woningen niet zijn aangesloten op het gas- en elektriciteitsnet. Het doel van dit project is om meer informatie te verkrijgen over het functioneren van off-grid woning en de impact op netcapaciteit.

Bent u eigenaar of beheerder van maatschappelijk vastgoed, zoals een dorps- of buurthuis, een culturele instelling, onderwijs- of zorginstelling? Bent u op zoek naar hulp en begeleiding om tot een plan van aanpak te komen om uw gebouw of gebouwen te verduurzamen? Met het programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed biedt de provincie Drenthe u advies en ondersteuning op maat om tot een verduurzamingsplan te komen.

Wil jij jouw huis verduurzamen door energiebesparende maatregelen te nemen, maar weet je niet hoe je dat moet betalen? Met de Energiebespaarlening van het Warmtefonds kun je sneller beginnen met besparen.