Cultuur


Cultuur om te delen

In Drenthe kan iedereen meedoen aan en genieten van een bloeiend cultureel leven. Wij brengen mensen en organisaties samen. We zorgen voor duidelijke kaders en afspraken voor cultuurmakers. Ook moedigen wij slimme verbindingen aan met andere sectoren.  We vertellen de vele verhalen van het leven van gisteren, vandaag en morgen en maken het zichtbaar.

Uitgelicht

Volgend jaar is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh voet op Drentse bodem zette. Het onbekende hoofdstuk in de geschiedenis van Van Gogh krijgt vanaf 2023 een gezicht in Drenthe. Waarom kwam hij naar Drenthe en wat inspireerde hem? Waar heeft hij geschilderd? Het verhaal van Van Gogh wordt zichtbaar en beleefbaar gemaakt met onder andere een grote tentoonstelling over Van Goghs Drentse periode, een nieuwe beleving in het Van Gogh Huis Drenthe, muziektheaterstukken, een fietsroute en tal van lokale initiatieven.

Kunstenaars, stichtingen, verenigingen en mensen die zich bezig met community art kunnen een bijdrage aanvragen voor het maken van een nieuw cultureel project. Bekijk de regeling hier.

Maandag 14 maart gaat de korte film ‘Zayn’ van regisseur en producent Reinout Hellenthal in première in DNK in Assen. De film gaat over een jonge statushouder die zijn plek in de stad probeert te vinden. Hij vraagt zich af of hij kan aarden in de voor hem complexe samenleving.

Wie verdient de Culturele Prijs van Drenthe in 2022?

Wie volgt Daniël Lohues op als winnaar van de Culturele Prijs van Drenthe? De Provincie Drenthe is op zoek naar kandidaten. Deze oeuvreprijs is een waardering voor jarenlange prestaties in één of meerdere kunstdisciplines.

Projectplan Van Gogh in Drenthe ter voorbereiding op Van Goghjaar (2023)

In het najaar van 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. In de opmaat naar dit jubileumjaar én een grote Van Goghtentoonstelling in het Drents Museum (september 2023) heeft de initiatiefgroep van Gogh in Drenthe (provincie Drenthe, deelnemende gemeenten, Marketing Drenthe, Recreatieschap Drenthe en het Drents Museum) een projectplan opgesteld.