Nieuws over cultuur
Op een perceel dichtbij het natuurgebied Noordsche Veld in Peest is door archeologen een bijzondere Neanderthaler vindplaats ontdekt. In totaal vonden archeologen van de Stichting Stone (Steentijd Onderzoek Nederland) en vrijwillige archeologen in samenwerking met archeologisch onderzoeksbureau De Steekproef de afgelopen jaren zo'n 650 bewerkte vuurstenen en andere bewerkte stenen. Daarmee is het perceel bij Peest de grootste oppervlaktevindplaats van Neanderthaler-artefacten in de noordelijke helft van ons land. Ook vonden de onderzoekers op het perceel meer vuistbijlen dan in heel Noord-Nederland bij elkaar.
In 2026 vieren de Koloniën van Weldadigheid dat zij vijf jaar geleden zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, Westerveld en Weststellingwerf zetten samen in op een cultureel programma dat dit bijzondere cultuurlandschap op de kaart zet, in 2026 en de jaren daarna.
Benieuwd naar wat je deze zomer kunt beleven op cultureel gebied in Drenthe? Blader dan zéker de cultuurspecial van 2025 even door. Deze vind je vrijdag 4 juli als bijlage bij het Dagblad van het Noorden, maar is ook onderaan dit bericht te downloaden. Op pagina 29 staat het festivaloverzicht voor deze zomer. P
Assen, 2 juli 2025 Het Cultuurfonds Drenthe heeft voor zowel de Cultuurfonds Drenthe Cultuurprijs (voorheen Drentse Anjer Prijs) en Cultuurfonds Drenthe Natuurprijs (voorheen Groene Anjer Prijs) 2025 drie verenigingen/stichtingen genomineerd: Voor de Cultuurfonds Drenthe Cultuurprijs zijn dit: Stichting Ter Klinke, Stichting The Bake Shop en Stichting Amonet, en voor de Cultuurfonds Drenthe Natuurprijs: Stichting Jeneverbesgilde Drenthe, Stichting Drents Agrarisch Erfgoed (DAE) en Historische Vereniging Annen.
De provincie Drenthe stelt via het Drents Monumentenfonds een laagrentende lening van € 1.128.920 beschikbaar voor de herbestemming van de voormalige G.A. van Swieten tuinbouwschool in Frederiksoord. Het project maakt deel uit van het Tienjarenplan Restauratie en Herbestemming binnen het UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid.
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe willen gezamenlijk investeren in de verbouwing van het Noordelijke Archeologisch Depot (NAD) in Nuis. De drie loodsen waar het depot uit bestaat voldoen niet meer aan de huidige eisen voor het op een verantwoorde wijze opslaan van archeologisch materiaal. Bovendien is er schimmelproblematiek ontstaan door het huidige klimaat in de loodsen.
Tijdens het symposium ‘Veiligheid als basis voor succes’, dat gisteravond plaatsvond in Stadion De Oude Meerdijk in Emmen, hebben betrokken partijen een belangrijke stap gezet voor een sociaal veilig sportklimaat. Met de ondertekening van het commitmentbord benadrukten zij het belang van sociale veiligheid voor zowel de huidige als toekomstige generatie sporters.
Vanaf 1 januari 2025 gaan twee regelingen open voor de restauratie en herbestemming van gebouwd erfgoed en monumenten. Het gaat om de regeling ‘Restauratie en herbestemming monumenten in Drenthe 2025-2028’ en de ‘Financieringsregeling restauratie, verduurzaming en herbestemming gebouwd erfgoed in Drenthe 2025-2028’.
Het Cultuurfonds Drenthe draagt in het derde kwartaal van 2024 voor € 74.500,00 bij aan 28 projecten op het gebied van cultuur- en natuurprojecten in de provincie Drenthe.
In de Statenzaal van het provinciehuis in Assen komt een kunstwerk dat Artikel 1 van de Grondwet verbeeldt. Kunstenaar Jan Willem Deiman uit Foxwolde gaat het kunstwerk maken in opdracht van de provincie. Het wordt een werk van metalen panelen met metalen letters en vormen in verschillende kleuren, dat voor de ramen achter de publieke tribune komt te hangen. In het ontwerp verbeeldt Deiman met vorm en kleur de vrijheid die ontstaat als Artikel 1 wordt nageleefd en de diversiteit en uniciteit van de mens.