We werken aan een toekomst- en klimaatbestendig landschap
De Drentsche Aa is één van de best bewaarde beekdallandschappen van Noord West Europa. Al duizenden jaren zijn mens en natuur hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. We werken aan het versterken van de biodiversiteit en het terugbrengen van een natuurlijke waterhuishouding in dit unieke landschap.
Verschillende gebieden worden opnieuw ingericht. Door de aanpak van waterbeheer en een verbetering van de waterkwaliteit, wordt het landschap toekomst- en klimaatbestendig gemaakt. De landbouw blijft in balans met de omgeving en boeren en bewoners houden droge voeten. Daarnaast biedt de nieuwe natuur een intense beleving aan omwonenden en toeristen. Boeren, bewoners, bezoekers en de natuur zelf profiteren zo samen van dit oeroude landschap, dat constant verandert en toch zichzelf blijft.
Nieuwsbrief Drentsche Aa
Bent u benieuwd naar nog meer nieuws en achtergrondverhalen rondom de Drentsche Aa? Voor verschillende deelgebieden versturen we nieuwsbrieven.
Programma Natuurlijk Platteland
Drenthe gaat voor robuuste natuur die tegen een stootje kan en ruimte biedt om te beleven en benutten. Voor het versterken van de kwaliteit van de natuur werkt de provincie Drenthe, samen met partners, aan het programma Natuurlijk Platteland. Met een gebiedsgerichte aanpak kijken we hoe de opgaven van natuur, landbouw, klimaat en water elkaar kunnen versterken. Zo maken we de natuur weerbaar en ontstaat er ruimte voor toekomstgerichte landbouw en economische ontwikkelingen.
Nieuws

Positieve inloop schetsontwerp Grote Spelden
Zo’n dertig mensen kwamen begin oktober naar de inloopbijeenkomst in het dorpshuis in Anloo. Op een informele manier bespraken we in kleine groepen het ontwerp voor Grote Spelden. De bedoeling is om het gebied natter te maken, door een diepe sloot te dempen.

Geelbroeks natuurgras in biodynamische koeienstal
Om te zorgen dat het bloemrijke grasland geen bos wordt, maait Staatsbosbeheer natuurgebieden zoals Geelbroek. Het stro wat daar vanaf komt blijkt perfect voor een biodynamische boer in Hasselt. RTV Drenthe maakte een video van deze mooie kringloop.

Inloopbijeenkomst inrichting Grote Spelden
Grote Spelden gaat veranderen. Het schetsontwerp is inmiddels klaar en wordt 11 oktober gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst in Anloo. Hier kan iedereen die geïnteresseerd is het plan zien, vragen stellen en meedenken over de toekomstige inrichting van het gebied.

Effecten van beekbodemverhoging
In drie verschillende beken is vorig jaar de beekbodem verhoogd. Een combinatie van sloten dempen, sloten ondiep maken en het herinrichten van de beken leidt tot herstel van meer natuurlijke grondwaterstanden, betere stroming en waardevolle natuur. ROEG! ging samen met RTV Drenthe op onderzoek uit naar de eerste effecten van de verhoging.