De Drentsche Aa is één van de best bewaarde beekdallandschappen van Noord West Europa. Al duizenden jaren zijn mens en natuur hier onlosmakelijk met elkaar verbonden. We werken aan het versterken van de biodiversiteit en het terugbrengen van een natuurlijke waterhuishouding in dit unieke landschap.
Verschillende gebieden worden opnieuw ingericht. Door de aanpak van waterbeheer en een verbetering van de waterkwaliteit, wordt het landschap toekomst- en klimaatbestendig gemaakt. De landbouw blijft in balans met de omgeving en boeren en bewoners houden droge voeten. Daarnaast biedt de nieuwe natuur een intense beleving aan omwonenden en toeristen. Boeren, bewoners, bezoekers en de natuur zelf profiteren zo samen van dit oeroude landschap, dat constant verandert en toch zichzelf blijft.
Meld u aan voor de nieuwsbrief
Bent u benieuwd naar nog meer nieuws en achtergrondverhalen rondom de Drentsche Aa? Vier keer per jaar verschijnt de nieuwsbrief van Nationaal Park Drentsche Aa.
Nieuws

Effecten van beekbodemverhoging
In drie verschillende beken is vorig jaar de beekbodem verhoogd. Een combinatie van sloten dempen, sloten ondiep maken en het herinrichten van de beken leidt tot herstel van meer natuurlijke grondwaterstanden, betere stroming en waardevolle natuur. ROEG! ging samen met RTV Drenthe op onderzoek uit naar de eerste effecten van de verhoging.

Werksessie Roodzanden
Voor het gebied Roodzanden is medio oktober 2021 het Schetsboekje Roodzanden opgeleverd. In afgelopen periode is er hard verder gewerkt. Er is een drietal onderzoeken opgeleverd en er staat een brede werksessie op stapel om de resultaten van de onderzoeken met de directbetrokkenen te bespreken.

Natuurbeheer in een eeuwenoud landschap
Kees van Son wist al van kinds af aan dat hij boswachter wilde worden. Hij groeide op in Noord-Holland en werd na veel omzwervingen verliefd op de Drentsche Aa. "Het is zo'n compleet en rijk landschap, ik vind het nog steeds bijzonder dat ik hier mag werken.”

Anlooërdiepje wordt minder diep
Om wateroverlast te voorkomen, benutten we beekdalen graag beter voor de opvang van water. Ook versterkt een hogere waterstand de natuur langs de beek. We onderzoeken de haalbaarheid van verhoging van de beekbodem. De pilot bij het Anlooërdiepje is inmiddels begonnen.