Hernieuwbare energie
Bestaande fossiele bronnen worden vervangen door hernieuwbare bronnen. Daarom steunen wij gebiedsinitiatieven voor zon- en windenergie die passen binnen de omgevingsvisie en streven we naar 50% lokaal eigendom voor zon- en windparken.
Ook zetten we samen met andere partijen in op maximale benutting van zonnepanelen op daken. Samen met ondernemers en de gemeenten gaan we aan de slag om zon op bedrijfsdaken tot een succes te maken. Door meervoudig ruimtegebruik benutten we slimme combinaties van energie met natuur, landbouw, infrastructuur, klimaat en wateropgaven en het stikstofvraagstuk.
Met deze inspanningen groeien we van de al gerealiseerde 10% naar 16% hernieuwbare energie.
Projecten waar we aan werken

De Regionale Energie Strategie Drenthe (RES Drenthe) is een samenwerkingsverband van de Drentse overheden, bestaande uit de provincie, 12 gemeenten en 4 waterschappen. Zij werken binnen de RES Drenthe samen met (maatschappelijk) partners en netbeheerders.

Wanneer een initiatiefnemer een plan maakt voor een zon- of windpark in Drenthe, is de eerste stap de verkenningsfase. De gemeente is voor de initiatiefnemer het eerste aanspreekpunt en bepaald al dan niet aan de hand van beleid of een locatie geschikt is.

In 2017 tekenden Rijkswaterstaat, de provincie Drenthe, de gemeenten Hoogeveen, Coevorden, Emmen en de twee netbeheerders, Enexis en RENDO een intentieverklaring tot verkenning van realisatie van de ‘Drentse Zonneroute A37’.

Voor de realisatie van grootschalige zon- of windparkprojecten kan een beroep gedaan worden op financiering vanuit de SDE++. Deze subsidie compenseert de onrendabele top in de exploitatiefase, maar biedt geen financiële ondersteuning in de ontwikkelfase van projecten. In

Zonnepanelen op daken van bedrijven, winkels, loodsen, kantoren of boerderijen. Dat zien we in Drenthe graag. Provincie Drenthe laat ondernemers die willen gaan voor zon op dak zien wat er nodig is en staat hen bij met kennis en subsidies.