Zon op dak


In Drenthe zijn veel bedrijfsdaken geschikt voor zon op dak. Daarom zien wij graag zonnepanelen op daken van diverse bedrijven, kantoren, winkels, loodsen en boerderijen.

Het is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, dat weten wij ook. Hoe zit het bijvoorbeeld met je dakconstructie? En kun je wel een aansluiting krijgen op het elektriciteitsnetwerk? Bij provincie Drenthe willen we ondernemers die gaan voor zon op dak graag informeren en ondersteunen. Wij laten zien waar je rekening mee moet houden en ondersteunen met kennis en subsidies. Zo dragen we samen bij aan een duurzamere wereld.

Heeft u ruimte op uw dak en wilt u verduurzamen, geld besparen én werken aan het groene imago van uw bedrijf? Provincie Drenthe helpt via de adviseur Zon op Dak Harald Zegeren met het hele proces van inventarisatie tot realisatie, en van het aanvragen van subsidie tot het contact met het netwerkbedrijf.

Harald Zegeren, adviseur Zon op Dak

Neem contact op met Harald, via harald@ikbendrentsondernemer.nl of bel naar 06 - 53 40 38 57.

Regelingen en financieringen

  • Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)
  • Financiering via Energiefonds Drenthe
    Het Energiefonds Drenthe is het energiefonds van de Provincie Drenthe heeft als doel het versnellen van de energietransitie in Drenthe door financieringen te verstrekken aan duurzame energieprojecten.

Subsidieregelingen van provincie Drenthe voor ondernemers

Praktijkvoorbeeld Zon op Dak: Van Bergen Uitvaartassistentie Tynaarlo

Provincie Drenthe en Ik Ben Drents Ondernemer ondersteunen ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen, onder meer via Zon op Dak-adviseur Harald Zegeren. Van Bergen Uitvaartassistentie uit Tynaarlo ging na een gesprek met Harald aan de slag met de adviezen. Zo is bijvoorbeeld het gasgebruik verminderd en zijn er duurzame oplossingen in uitvaartkisten. En er staan nog mooie plannen op de rol.

Geen aansluiting op het net: netcongestie

Bij de energietransitie lopen we tegen een uitdaging aan: het elektriciteitsnetwerk kan de sterke groei van hernieuwbare (zon- en wind) elektriciteitsopwekking niet bijbenen. Daardoor ontstaat zogeheten netcongestie. Dat wil zeggen dat er te weinig ruimte is op het elektriciteitsnet om nieuwe zon- en windprojecten aan te kunnen sluiten.

Om dit probleem op te lossen werken netbeheerders hard aan het verzwaren van het elektriciteitsnet in Drenthe. Dit zal nog enkele jaren gaan duren. Om toch stappen te kunnen zetten in de energietransitie, wil provincie Drenthe samen met gemeenten, netbeheerders en initiatiefnemers aan de slag met mogelijke praktische oplossingen. Met deze oplossingen kunnen we de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet toch zo efficiënt mogelijk benutten en duurzaam opgewekte elektriciteit zo veel mogelijk lokaal gebruiken.

Acht mogelijke oplossingen bij netcongestie

In deze handreiking (pdf, 1.5 MB) presenteren we acht mogelijke oplossingen die bij kunnen dragen aan het optimaliseren van het lokale gebruik van duurzame energie en aan het verminderen van de noodzaak om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. In de handreiking vindt u ook een aantal praktijkvoorbeelden van duurzame Drentse initiatieven die hun project door een slimme combinatie van oplossingen toch kunnen realiseren.

Meer over netcongestie