Nieuwsberichten
De resultaten zijn bekend van het onderzoek over bijzondere bewoners van het Natura 2000-gebied Mantingerbos: loopkevers. Onderzoekers van het Willem Beijerinck Biologisch Station hebben ruim 60 jaar onderzoek gedaan naar deze diergroep. Onderzoeken met een dergelijke lange looptijd zijn op wereldschaal uitermate schaars. Hierdoor is sprake van een unieke kijk in de ontwikkeling van de loopkevers, en daarmee van het gebied. Het Mantingerbos wordt ook wel het laatste oerbos van Nederland genoemd. Door het onderzoek zijn de ontwikkelingen van het oudste bos van Nederland door de tijd heen zichtbaar.
Gedeputeerde Staten gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland van 18 juni 2021 over de afwijzing van een handhavingsverzoek tegen de aanleg van drainage en de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen nabij het Natura 2000- gebied Holtingerveld.
Vanwege het stikstofprobleem is het voor veel initiatieven in ons land lastig om een vergunning te krijgen. Als één van de oplossingen hebben de provincies gezamenlijk een stikstofbank ontwikkeld. Het Rijk doet later dit jaar ook mee. De Stikstofbank biedt, nadat deze is gevuld, een extra mogelijkheid om natuurvergunningen te verlenen voor initiatieven waarbij stikstof wordt uitgestoten. Met de komst van de Stikstofbank heeft Gedeputeerde Staten van Drenthe ook besloten om extern salderen met veehouderijen in Drenthe mogelijk te maken.
De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van Natura-2000 gebieden. Voor de vergunningverlening wordt gebruik gemaakt van habitatkaarten waarop de stikstofgevoelige natuur is aangegeven. Deze habitatkaarten bevatten naast habitattypen ook de stikstofgevoelige leefgebieden van de vogelrichtlijn- en habitatrichtlijnsoorten. Deze kaarten worden in AERIUS gebruikt om te bepalen hoe hoog de stikstofbelasting is.
Zojuist heeft Minister Carola Schouten de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voortgang van de stikstofproblematiek, maatregelen voor de landbouw en verdere impulsen voor de gebiedsgerichte aanpak.
De provincie Drenthe heeft in afstemming met de andere elf provincies en met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om verzet in te dienen tegen de zes uitspraken van de Rechtbank Noord-Nederland inzake de vergunningsplicht voor beweiden en bemesten.