Energietransitie in Drenthe (bedrijven)


Aan de slag met de energietransitie in jouw bedrijf: weet je al hoe? Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen leggen, maar heb je te maken met een te vol elektriciteitsnet? Of wil je andere maatregelen nemen, maar weet je niet hoe je dat moet financieren?

Op deze pagina vind je allerlei informatie over energiebesparingsmaatregelen, subsidieregelingen, financieringsmogelijkheden en nog meer informatie.

Deze pagina biedt algemene informatie waar iedere ondernemer van Drenthe iets aan kan hebben. Heb je vragen over de persoonlijke situatie? Neem dan contact op met de energieadviseur van Ik Ben Drents Ondernemer (IBDO) voor onafhankelijke informatie en gratis advies. Ga naar de website van IBDO.

Inzicht en advies

Wil je weten wat voor jouw bedrijf nuttige maatregelen zijn? Ontdek hoe je inzicht en advies krijgt.

Subsidies en financiering

Hoe betaal je de energietransitie voor je bedrijf? Op deze pagina vind je alle mogelijkheden.

Het elektriciteitsnetwerk zit vol: netcongestie

Door de sterke groei van hernieuwbare energie kan het elektriciteitsnetwerk in Drenthe de elektriciteitsproductie niet aan en ontstaat zogeheten netcongestie. Dat wil zeggen dat er te weinig ruimte is op het elektriciteitsnetwerk om nieuwe projecten voor duurzame energieopwekking aan te kunnen sluiten. Er kan namelijk niet meer elektriciteit terug geleverd worden aan het net. De provincie Drenthe wil het opwekken van duurzame energie stimuleren, zodat de energietransitie door kan gaan.

Handreiking ‘Acht mogelijke oplossingen bij netcongestie’

De provincie heeft een handreiking opgesteld met acht mogelijke oplossingen die bij kunnen dragen aan het optimaliseren van het lokale gebruik van duurzame energie en aan het verminderen van de noodzaak om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. In de handreiking vind je ook een aantal praktijkvoorbeelden van duurzame Drentse initiatieven die hun project door een slimme combinatie van oplossingen toch kunnen realiseren.