Stad en platteland: een bruisend platteland!


#stadenplatteland

Drenthe is een prachtige provincie die ruimte heeft en geeft. Dat willen we graag zo houden en waar mogelijk verbeteren. Of het nu gaat om landbouw, natuur, dorp en stad.

Uitgelicht: Een bruisend platteland!

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 blikken we terug op een aantal belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Deze keer staat het thema stad en platteland centraal. We laten u zien dat we in Drenthe graag samenwerken met inwoners en bedrijven om het platteland te laten bruisen. Zoals met het LEADER-programma.

Gedeputeerde Henk Jumelet

“Een leefbaar platteland, waar reuring is. Met bereikbare voorzieningen en aandacht voor elkaar. Dát is een vitaal platteland! Het LEADER-programma heeft ondernemende Drenten de afgelopen jaren mogelijkheid gegeven om hun ideeën te verwezenlijken. En we gaan door! Dus heeft u een mooi plan? Ga ermee aan de slag! Want zo blijft Drenthe aantrekkelijk voor inwoners én toeristen.”

Samen aan de slag met vernieuwende ideeën

Sinds 2015 ondersteunt de provincie Drenthe samen met de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen, Coevorden, Meppel, De Wolden, Midden-Drenthe, Westerveld en Hoogeveen inwoners en bedrijven die initiatieven ontwikkelen om de leefbaarheid en de economie van het platteland te versterken.

Het LEADER-programma Zuidoost- en Zuidwest Drenthe werd in het leven geroepen. Een programma ván en voor de regio, waarbij inwoners, ondernemers en overheden samenwerken aan vernieuwende ideeën. De afgelopen jaren zagen we tal van mooie initiatieven ontstaan met deze subsidie.

Een voorbeeld is het initiatief van bakker Joost in Odoorn. Eigenaar Richard Martens: “Ons vak is heel geschikt om mensen te laten genieten. De bakker is er bij alle belang- rijke momenten in het leven: beschuit bij de geboorte, taart op verjaardag, stollen met Kerst en Pasen. Door de subsidie zetten wij meer in op de beleving. Zo bieden we workshops aan en kun je vanuit onze bakkerij knapzakroutes lopen.”

LEADER 2023-2027: voor héél Drenthe!

In de nieuwe programmaperiode 2023-2027 willen we met LEADER ook weer een bijdrage leveren om het platteland te laten bruisen. Dit keer voor héél Drenthe!

We bereiden dit programma nu voor. Houd onze website en sociale media in de gaten voor meer informatie.

Meer weten?

Benieuwd welke projecten er zijn uitge- voerd? In het magazine LEADER-projecten leest u de verhalen van de initiatiefnemers en we laten u het positieve effect zien dat de LEADER-subsidie heeft. Want inderdaad: het platteland bruist