Iets anders doen achter het stuur? Zoek een P.


Even een appje checken, een flesje openmaken of bezig met de kinderen op de achterbank. Bestuurders denken vaak dat dat wel even kan, maar niets is minder waar. Een paar seconden iets anders doen achter het stuur kan namelijk grote gevolgen hebben.

Cijfers

Hoe gevaarlijk afleiding achter het stuur is, bewijzen de cijfers. Weet u bijvoorbeeld hoeveel meter u aflegt als u twee seconden bent afgeleid, terwijl u 100 kilometer per uur rijdt? Dat is ruim 55 meter! Een enorme afstand waarin van alles kan gebeuren. Bijvoorbeeld een auto voor u die plotseling remt of een stuurfout waardoor u richting de berm rijdt.

Of weet u hoeveel meer kans u heeft op een ongeval als u een berichtje leest of typt? Het lezen of typen van een berichtje zorgt voor 25 keer meer kans op een ongeval. In Nederland vallen elk jaar enkele tientallen doden en honderden gewonden door smartphonegebruik in het verkeer. Genoeg redenen dus, om uw aandacht volledig op de weg te houden tijdens het rijden.

Extra controles op N34

Op de N34 gebeuren helaas geregeld ongelukken door afleiding achter het stuur. Verkeerssurveillant Cees Bos ziet veel verschillende vormen van afleiding achter het stuur. ‘‘De mobiele telefoon is een grote vorm van afleiding, maar niet de enige. Vrouwen maken zich soms op achter het stuur of zijn hun haren aan het kammen. Sommige mannen bereiden een complete vergadering voor of lezen de krant tijdens het rijden. Zulke mensen zijn een gevaar op de weg’’, vertelt Bos. ‘‘Je ziet het direct: deze bestuurders slingeren de weg over en kijken niet goed meer om zich heen. Daarom wordt op de N34 extra gecontroleerd, zowel opvallend als onopvallend. Bestuurders die met iets anders bezig zijn zetten we direct aan de kant en krijgen een boete’’, zegt Bos. ‘‘Omdat het zo gevaarlijk is voor jezelf en anderen is de boete hoog: € 230,- voor het gebruik van een mobiele telefoon. Andere vormen van afleiding vallen onder artikel 5 ‘gevaarlijk rijgedrag’. Dat houdt in dat de officier van justitie de straf bepaalt. Dat kan een boete zijn, maar als het vaker voorkomt kan ook je rijbewijs ingevorderd worden.’’

Zoek een P

Als u lang op eenzelfde weg rijdt of de rit eentonig wordt, is de verleiding soms groot om andere dingen te gaan doen achter het stuur. Maar ook op een recht stuk weg kan een paar seconden niet opletten grote gevolgen hebben voor uw veiligheid en die van anderen. Ook al is het iets simpels als een flesje water pakken. Laat u daarom niet afleiden achter het stuur. Moet u toch iets anders doen dan autorijden? Zoek dan een parkeerplaats of een andere veilige plek.