Nieuws over de doorfietsroute Assen - Groningen
Om het doorgaande autoverkeer over de doorfietsroute te weren zijn er landbouwsluizen in de Tip en de Onlandweg aangelegd. Uit onderzoek is gebleken dat dit effect heeft: er is nagenoeg geen doorgaand autoverkeer meer over de doorfietsroute. Voor fietsers bleek het betonblok in de landbouwsluis een vervelend obstakel. Daarom zijn in de landbouwsluizen LED-spots, glasbollen (‘kattenogen’) en reflectoren aangebracht. Daarnaast is het beton wit gecoat en markering aangebracht.
De eindstreep voor het voltooien van het laatste deel van het fietspad in Assen is in zicht. Er wordt hard gewerkt aan de laatste meters van de doorfietsroute tussen de Europaweg en de sluis aan de Havenkade. Een groot deel van het beton is al aangebracht en ook de verlichting langs het fietspad is geplaatst.
Inspirerende plekken om te pauzeren dragen bij aan een prettige beleving van een fietstocht. Langs de Groene As zijn om die reden vier plekken aangewezen waar historische of hedendaagse verhalen in de omgeving fietsers kunnen inspireren. Deze plekken worden op een later moment gemarkeerd met kunstwerken die passen in de omgeving en iets vertellen over de locatie en het landschap.
De werkzaamheden voor het gebruiksklaar maken van het fietstracé langs het Havenkanaal in Assen zijn hervat! De aannemer is begonnen met het maken van ‘wiepenmatten’. Deze worden met stenen op de bodem van het Havenkanaal gelegd.
De provincies Drenthe en Groningen lanceren twee nieuwe beleefroutes voor fietsers, ‘Meanderen om de Groene As’. Gedeputeerden Nelleke Vedelaar (Drenthe) en Fleur Gräper-van Koolwijk (Groningen) presenteerden vandaag de beleefroutes op één van de historische locaties langs de route, landgoed Lemferdinge.
Om meer inzicht te krijgen in het aantal auto’s dat over de fietsstraat rijdt, hangen wij drie camera’s op. De camera’s hangen in de week van maandag 6 februari tot 13 februari aan de lichtmasten ter hoogte van de kruising met de Groningerweg, sluis Hondstong en Sluis de Punt. Deze zogenaamde ANPR-camera’s registreren de kentekens van de passerende auto’s en zijn op de rijbaan gericht. Door middel van het onderzoek krijgen wij inzicht in het aantal auto’s en de route die ze afleggen. De ingewonnen gegevens worden in een rapportage verwerkt en gebruikt voor een onderzoek naar mogelijke maatregelen.