Varen in Drenthe


Welkom op de Drentse vaarwegen! Als u voor het eerst te gast bent wijzen wij u graag de weg. Misschien bent u een jaarlijks terugkerende gast. Fijn dat u er weer bent.

Leg aan in Drenthe en verken onze prachtige provincie op de fiets. Drie bijzondere nationale parken, brinkdorpen, een bijzondere geschiedenis: van hunebedden tot Kamp Westerbork. Er is van alles te doen voor het hele gezin. Op de fiets, te voet en te water maak je kennis met onze natuurrijke provincie. Ideaal voor rustzoekers, want Drenthe is dunbevolkt. Maar ook zeer geschikt voor een actieve vakantie: nergens in Nederland vindt u meer fietskilometers. Waar gaat u naar toe?

Hieronder vindt u alle informatie over onze prachtige Drentse vaarwegen: bedieningstijden, ligplaatsen en werkzaamheden zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Bedieningstijden

Op welke tijden worden bruggen en sluizen bediend?

Ligplaatsen en liggeld

Waar kunt u gratis liggen en waar moet u betalen?

Doorvaarthoogtes en afmetingen

De toegestane afmetingen op de Drentse vaarwegen

Werkzaamheden

Aan kanalen, bruggen en sluizen wordt regelmatig gewerkt. Hier vindt u de actuele werkzaamheden.

Tips & informatie

Welkom watersporters in Drenthe! Meer informatie over wat u langs de Drentse vaarwegen aan bezienswaardigheden tegenkomt, kunt u zien op deze kaart. Wij wensen u een inspirerend verblijf.

Bezoekerscentrum Recreatiepunt Dieversluis

Direct naast de sluis van Dieverbrug vindt u het Bezoekerscentrum Dieversluis. Hier hoort en leest u informatie en verhalen over de Drentsche Hoofdvaart, de waterhuishouding in Drenthe en de fraaie omgeving van het Recreatiepunt Dieversluis. Leuk om te bekijken voor jong en oud! Met een mooie audiovisuele presentatie.

Open van 1 mei tot 1 oktober tussen 9.00 uur en 16.30 uur, op dagen dat de sluis bediend wordt.

Varen en Fietsen

Drenthe is fietsprovincie nummer één! Langs onze vaarwegen kunt u zo overstappen op de mooiste fietsroutes. Deze zijn met fietsknooppuntensysteem zijn aangegeven. Kijk ook eens op  www.drenthe.nl/routes of op www.route.nl

Drentse Nationale Parken

Drenthe heeft drie prachtige Nationale Parken. Ze zijn alle drie vanaf een aanlegplaats goed te bereiken met de fiets.

Kijk ook eens op de website van Geopark De Hondsrug.