Nieuwsberichten over de wolf in Drenthe

Hoe bescherm je runderen tegen incidenten met wolven? Ruim honderd rundveehouders uit Drenthe bezochten woensdag 7 februari een praktijksessie georganiseerd door de gebiedscommissie preventie wolvenschade Drenthe.
De provincie Drenthe zag afgelopen maand een grote toename van aanvallen van de wolf op vee. Meerdere keren werd vee aangevallen ondanks preventieve maatregelen.
Provincie Drenthe heeft informatie aangeleverd aan de Europese Commissie over de wolf. Met het aanleveren hiervan geeft zij een duidelijke boodschap mee: De provincie dringt er bij de Europese Commissie op aan de Europese regelgeving zodanig aan te passen dat het beschermingsniveau van de wolf wordt verlaagd zodat er meer (beheer)maatregelen ten aanzien van de wolf kunnen worden ingezet.
Er zijn wolvenwelpen gezien in Midden-Drenthe. Het gaat om minimaal vijf welpen. Dit blijkt uit waarnemingen die via monitoring in het gebied zijn verzameld. Het is de eerste keer dat er welpen zijn geboren in dit deel van Drenthe. Eerder deze zomer werden er al wolvenwelpen gezien in een ander deel van de provincie Drenthe.
Op zondag 9 juli vond er een ernstig incident plaats in het Drentse Wapse waarbij een hobbyboer gewond is geraakt door een wolf. In het kader van de openbare veiligheid en orde heeft de burgemeester van de gemeente Westerveld opdracht gegeven om de wolf af te schieten. In opdracht van de Provincie Drenthe is er een spoed DNA-analyse uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (WENR). Er is zowel DNA van de gedode wolf afgenomen als ook DNA dat is aangetroffen op de aangevallen dieren van de hobbyboer. De neergeschoten wolf was een jonge mannelijke wolf met nummer GW3151m en behoorde tot de roedel in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Friesland. Het is een nakomeling van de wolvin GW2090f, die sinds het najaar 2021 in dit gebied aanwezig is. Sinds begin 2022 vormt zij een paar met GW2397m.
Er zijn vijf wolvenwelpen gezien in de regio Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Dit blijkt uit waarnemingen die via monitoring in het gebied zijn verzameld. Dit is de tweede keer dat er wolvenwelpen geboren worden in Drenthe.
Provincie Drenthe stelt nog eens € 400.000,- beschikbaar voor wolfwerende rasters. De subsidie is bedoeld voor houders van hoefdieren in heel Drenthe.
Op zaterdag 27 mei organiseert de gebiedscommissie Preventie wolvenschade Drenthe een praktijksessie voor schapen- en geitenhouders in Midden-Drenthe. De sessie richt zich op praktische preventiemaatregelen om schade door wolven zo veel mogelijk te beperken.a
25 dierenartsen uit de provincie Drenthe en Fryslân kunnen voortaan DNA afnemen bij gewond geraakt vee na een vermoedelijke wolvenaanval. In opdracht van BIJ12 en de provincie kregen de dierenartsen hiervoor afgelopen maandag een instructie van een deskundige van het laboratorium Wageningen University & Research. Naast de instructie is er ook een schriftelijk protocol opgesteld voor alle dierenartsen in Nederland.
Houders van hoefdieren in heel Drenthe kunnen subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters. Provincie Drenthe stelt hiervoor € 400.000,- beschikbaar. Bij de eerdere subsidieregeling kwamen alleen geiten- en schapenhouders in aanmerking. Met terugwerkende kracht (vanaf 3 oktober 2022) mogen ook houders van runderen, varkens, paarden, pony’s, ezels (en kruisingen hiervan) en alpaca’s subsidie aanvragen voor het plaatsen van een wolfwerend raster. Aanvragen kunnen vanaf 1 april ingediend worden, mogelijk eerder.