Houtstook


Houtstook kan leiden tot overlast wanneer er op het verkeerde moment of op de verkeerde manier gestookt wordt. Bij de verbranding van hout in kachels, haarden en vuurkorven komt een mengsel aan stoffen vrij. De uitstoot kan sterk verschillen tussen verschillende typen kachels, het gebruikte hout en tussen gebruikers.

Stookalert

In algemene zin is houtrook dat vrijkomt bij houtstook schadelijk voor de gezondheid. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Daarom roept het RIVM op deze dagen mensen op om geen hout te stoken. Ze geven dan een zogeheten stookalert af. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. Een stookalert geldt bij verwachting van ongunstige weersomstandigheden, zoals windstil weer, of als sprake is van smog door fijnstof.

U kunt checken of er een stookalert geldt op rivm.nl/stookalert.

Stookwijzer

Check de Stookwijzer: die laat zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt op dat moment is en of stoken verantwoord is. Daarnaast vindt u meer informatie over hoe u overlast van houtstook kunt voorkomen, zowel in de zomer als de winter in de onderstaande informatie.