Drainage en beregening
Tijdens droogte en een tekort aan regen kunt u als agrariër behoefte hebben aan beregening met grondwater om verdroging van gewassen te voorkomen. Om grondwater te kunnen onttrekken is het noodzakelijk om een beregeningsput te slaan. Tevens kan het ook voorkomen dat een perceel te nat wordt. Er is dan behoefte aan ontwatering. Het plaatsen van een drainage kan dan uitkomst bieden.
Het plaatsen van een beregeningsput en/of drainage kan effect hebben op kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden in de buurt. Hieronder vindt u informatie over welke acties vereist zijn voordat u begint met het plaatsen of vervangen van een beregeningsput of drainage. Het is niet altijd mogelijk om een beregeningsput of drainage te plaatsen. Er zijn verschillende regels van toepassing waarvoor verschillende partijen verantwoordelijk zijn
Natura 2000-gebieden
Het is op dit moment niet mogelijk beregeningsputten en/of drainages te plaatsen op percelen die liggen in de ‘onderzoekszones’ rondom Natura 2000-gebieden. Dit zijn zones waarbinnen de provincie niet kan uitsluiten dat een nieuwe beregeningsput en/of drainage invloed heeft op een nabijgelegen Natura 2000-gebied. Bekijk de kaart om te kijken of uw voorgenomen beregeningsput en/of drainage in de onderzoekszone ligt. Hoe nu en in de toekomst om te gaan met beregeningsputten en/of drainages in deze zones is in afwachting van nieuw beleid.
Wat kan wel?
Situaties die leiden tot een verbetering van de waterhuishouding van een Natura 2000-gebied zijn in beginsel wel mogelijk. Hier is bijvoorbeeld sprake van wanneer een (legale) bestaande (bij de provincie gemelde) beregeningsput op grotere afstand van een Natura 2000-gebied wordt verplaatst en de oude put wordt afgesloten. Er moet dan aan een aantal voorwaarden worden voldaan en er moet een (hydrologische) voortoets worden uitgevoerd. Neem in een dergelijke situatie contact op met de provincie: [email protected].
Buiten de onderzoekszones blijft het in principe mogelijk drainage of beregeningsputten te plaatsen. Het is dan wel noodzakelijk te toetsen of dit valt binnen een grondwaterbeschermingsgebied, een waterwingebied en/of een gebied met verbod op diepe boringen. Deze gebieden vallen onder de Omgevingsverordening provincie Drenthe. Dit kunt u controleren op de kaart op de kaart.
Wat kunt u verwachten
Samen met de waterschappen onderzoekt de provincie of algemene regels voor beregening en drainage rond Natura 2000-gebieden kunnen worden opgesteld. De verwachting is dat er op zijn vroegst rond het najaar van 2025 meer duidelijkheid komt.