Nieuws over natuur, milieu en energie
Voor veel lokale initiatieven is het oprichten van een opwekcoöperatie en het opzetten van een collectief zonnestroomproject een flinke stap. Het gaat in de meeste gevallen om aanzienlijke bedragen die je niet elke dag uitgeeft met veel juridische en technische zaken die je moet uitzoeken en regelen. Daarnaast is sinds 2021 is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) als opvolger van de postcoderoosregeling geopend. Deze nieuwe invulling maakt het gemakkelijker voor coöperaties om energieprojecten op te zetten. Maar hoe werkt dat dan? Daarom wil je graag weten wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en exploiteren van zo’n zonnestroomproject.
Op zaterdag 27 mei organiseert de gebiedscommissie Preventie wolvenschade Drenthe een praktijksessie voor schapen- en geitenhouders in Midden-Drenthe. De sessie richt zich op praktische preventiemaatregelen om schade door wolven zo veel mogelijk te beperken.a
Bij het Europees kampioenschap Wielrennen dat in september plaatsvindt in Drenthe ontmoeten twee werelden elkaar: die van waterstof en wielrennen. Tijdens het EK zullen in de karavaan van volgauto’s waterstofauto’s meerijden, er worden symposia en netwerkbijeenkomsten gehouden over waterstof en andere vormen van hernieuwbare energie en diverse bedrijven leveren een bijdrage aan het wielerfestijn.
Elektrische autobezitters zonder eigen oprit kunnen straks eenvoudig een nabijgelegen laadpaal aanvragen via de website www.laadpaalnodig.nl. Het bedrijf Equans heeft de aanbesteding voor de realisatie van 2100 openbare laadpalen voor de komende 3 jaar voor elektrische auto's in de provincies Groningen en Drenthe gewonnen.
Drentse gemeenten werken aan de warmtetransitie: huizen en gebouwen op een andere manier verwarmen. Iedere gemeente bedenkt per dorp en wijk een oplossing samen met inwoners. Het maken, ontwikkelen en uitvoeren van deze plannen is een grote klus die vraagt om extra personeel en specialistische kennis. Het Flexteam Warmte gaat hierbij helpen.
Het college van Gedeputeerde Staten stelt nogmaals 1 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling Energiebesparing Drents MKB. Sinds 28 februari kunnen Drentse bedrijven bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) een subsidie aanvragen als zij energiebesparende maatregelen gaan nemen. Het subsidieplafond is bijna bereikt en wordt verhoogd naar 2 miljoen euro.
De gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze en de provincie Drenthe willen een substantiële financiële bijdrage van het Rijk als compensatie voor de jarenlange gaswinning in het Groningenveld. Deze gaswinning heeft ook in delen van de drie Noord-Drentse gemeenten veel impact gehad door schade als gevolg van aardbevingen en bodembeweging. Met de compensatie kan de door de parlementaire enquêtecommissie benoemde ereschuld worden ingelost en kan verder toekomstperspectief aan de inwoners en regio worden geboden. Vandaag zijn de plannen op hoofdlijn gepresenteerd en per brief aan Hans Vijlbrief (staatssecretaris Mijnbouw) toegestuurd.
De werkregio Groningen/Noord-Drenthe ontvangt bijna 7 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van concrete klimaatadaptatiemaatregelen. De regio diende een financieringsaanvraag in voor 64 maatregelen, via de Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie. Met de honorering hiervan betaalt het Rijk een derde van de kosten.
Drenthe is een echte wandelprovincie. Toch weet de groep langeafstand wandelaars Drenthe nog niet goed te vinden. Om hier verandering in te brengen wordt er door Gedeputeerde Staten €54.752,- geïnvesteerd om het iconische Drenthepad, van maar liefst 329 kilometer lang, een impuls te geven. Nivon Natuurvrienden, beheerder van het pad, gaat met deze investering zorgen voor (meertalig) informatiemateriaal, 30 speciale Drenthepad bankjes langs het pad, het aanvullen van bewegwijzering en het activeren van ondernemers langs de route. Doel is de zichtbaarheid en bekendheid van het pad te vergroten, zodat meer wandelaars van het pad en de omgeving gaan genieten.
Het afgelopen najaar is van start gegaan met de aanleg van nieuwe kades in het Natura 2000-gebied Fochteloërveen. Door de aanleg van de kades wordt kostbaar regenwater beter vastgehouden.