Nieuws over natuur, milieu en energie
- vorige pagina
- 1
- ...
- 18
- 19
- 20
- 21
- volgende pagina
Het verduurzamen van dorpshuizen met cultuurhistorische waarden vereist een zorgvuldige, integrale aanpak. Dat blijkt uit de waardenscans die provincie Drenthe in 2020 door architectuurhistorici liet uitvoeren bij 30 dorps-en buurthuizen. Daarom startte het beleidsteam Cultuurhistorie en Ruimte (CMV) van de provincie Drenthe samen met het Programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed (VMV) begin dit jaar een pilot met tien dorpshuizen met erfgoedwaarden.
In Drenthe zetten boeren, burgers en organisaties zich de komende jaren nog meer in voor natuurinclusieve landbouw en de biodiversiteit. Met ideeën als een strobalentoer en erfsessies kunnen de Drentse inwoners zelf zien hoe natuurinclusief boeren in de praktijk werkt. Agrariërs gaan bovendien binnen de eigen regio aan de slag met zelfontwikkelde initiatieven, zoals de aanleg van houtwallen en singels over een lengte van 9 kilometer. Dit alles gebeurt onder de noemer ‘Boer Burger Natuur Drenthe’.
Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben de Gebiedsverkenningen stikstof Drenthe vrijgegeven. De Gebiedsverkenningen zijn weergegeven in een interactieve viewer en geven door middel van kaartbeelden inzicht in de stikstofdata van de twaalf stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Drenthe.
Het ‘Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland’, ontwikkeld door het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen om uitdagingen aan te gaan waar het landelijk gebied voor staat. Denk aan voedselproductie, klimaat en biodiversiteit. In 15 gebieden in het land wordt gewerkt met een regiospecifieke aanpak, waarbij een breed scala aan partners samenwerkt. Projectleider Rianne Vos legt uit hoe de provincie Drenthe deze samenwerking probeert te stimuleren en faciliteren, in plaats van te sturen.
Jonge boeren kunnen hun bedrijf verduurzamen met de Regeling Jonge Landbouwers, die voor de zesde keer wordt opengesteld. Met deze subsidie hebben boeren tot en met 40 jaar, de mogelijkheid hun bedrijf op een toekomstbestendige manier in te richten. Met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, voorzieningen voor weidegang of diervriendelijke vloeren. De subsidieregeling staat open vanaf 7 december 2020 t/m 12 februari 2021.
Er komt een extra mogelijkheid om te stoppen voor agrarische bedrijven met hoge stikstofuitstoot die dichtbij Natura-2000 gebieden gevestigd zijn. Provincies hebben budget gekregen om dergelijke bedrijven aan te kopen, op basis van vrijwilligheid. De regeling hiervoor - Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuur-gebieden - is in de Staatscourant <link> gepubliceerd.
stikstof
De mannelijke wolf GW1261m is langer dan zes maanden in Drenthe aanwezig. Dat is vastgesteld op basis van DNA-analyses van Wageningen University & Research. Omdat de wolf nu zes maanden in de regio actief is geweest, betekent dat er volgens het Interprovinciaal Wolvenplan sprake is van een vestiging. Waar in de regio het dier zich specifiek heeft gevestigd, en of hij daar nog steeds zit, wordt nog onderzocht.
Het kabinet heeft vandaag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer inzake een structurele aanpak voor stikstof. Lees hier de eerste reactie van IPO namens alle provincies.
Er is opnieuw melding gemaakt van een wolf in Drenthe. Het dier is op verschillende plaatsen in Drenthe gesignaleerd. Op de website Wolf in Drenthe vindt u informatie over wolven en wat te doen als u er een tegenkomt. Ook staat hier waar melding van schade gedaan kan worden.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 18
- 19
- 20
- 21
- volgende pagina