Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK)
De vraag naar duurzame energie en de benodigde infrastructuur groeit snel. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt over welke projecten het eerst aan de beurt zijn, zodat netbeheerders hun plannen om het net te verzwaren sneller uit kunnen voeren. Dit vraagt om een nieuwe aanpak voor programmeren en prioriteren van de energie-infrastructuur. Het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK) helpt hierbij.
Met dit afwegingskader kunnen de netbeheerders projecten met regionaal groot maatschappelijk belang prioriteren. Het maakt de energiebehoefte van de toekomst zichtbaar, waardoor nieuwe projecten beter worden voorbereid en sneller aangesloten worden op energie-infrastructuur. Zo dragen we als provincie Drenthe eraan bij dat cruciale energie-infrastructuur sneller en beter gerealiseerd wordt.
pMIEK 3.0
Het Plan van aanpak voor de pMIEK 3.0, inclusief de werkwijze Werkgroep Integraal Programmeren is op 8 juli 2025 vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het gaat in op de evaluatie van pMIEK 2.0, de gebiedsgerichte aanpak, het doel van pMIEK 3.0 , de aanpassingen ten opzichte van pMIEK 2.0, de uitgangspunten voor pMIEK 3.0, het stappenplan en de organisatie.
Vertrekpunten zijn de Handreiking Integraal Programmeren en de Handreiking pMIEK, opgesteld door ministeries en koepelorganisaties, aangevuld met de landelijke evaluatie van het pMIEK 1.0. Daarnaast heeft de provincie Drenthe een evaluatie uitgevoerd van de tweede ronde. De inzichten die daaruit naar voren zijn gekomen, dienen ook als vertrekpunt van dit plan van aanpak.
Dit plan richt zich op de hoofdlijn, bijbehorende afbakening en principes, zonder deze uitputtend uit te werken. Dat kan desgewenst plaatsvinden in een nader uitgewerkt (ambtelijk) projectbeheersingsplan eventueel aangevuld met een werkwijze WIP, waarvoor dit uiteraard als basis kan dienen.
pMIEK Uitvoeringsagenda
De uitvoeringsagenda voor pMIEK is op 8 juli 2025 vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Deze uitvoeringsagenda is opgesteld aan de hand van de handleiding van het pMIEK. De agenda beschrijft waarom de regio deze uitvoeringsagenda heeft opgesteld, wat de belangrijkste
uitgangspunten zijn en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van aanpalend beleid. . Daarnaast geeft het een overzicht van de belangrijkste pMIEK projecten in de regio, hun voortgang en de fasering die projecten doorlopen, van verkenning tot realisatie.
De governance, oftewel hoe er in het pMIEK wordt samengewerkt tussen de
verschillende partijen en welke escalatiemogelijkheden er zijn, komt ook aan bod. En daarnaast bevat het handvatten voor een monitorings- en rapportagesystematiek. Tot slot behandelt de uitvoeringsagenda de borging van de projectteams door middel van de benodigde middelen en capaciteit voor de projecten.
pMIEK 2.0
Bij het opstellen van het pMIEK 2.0 werkten de provincie, gemeenten en netbeheerders nauw samen. De partijen hebben samen gekeken welke projecten een zogeheten pMIEK-status moeten krijgen. Deze status geeft een hogere prioriteit en meer inzet van alle betrokken partijen om de projecten uit te voeren. Zo wordt de aanleg van benodigde energie-infrastructuur versneld en beter georganiseerd. De volgende stap is het borgen en uitvoeren van de projecten die een pMIEK-status hebben gekregen.
- Download het pMIEK 2.0 (inclusief bijlage 1, 2 en 3) (pdf, 5 MB).
- Download bijlage 4 - Aanzet tot de energievisie en pMIEK 2.0 (pdf, 9 MB)
- Download bijlage 5 - Afwegingskader (pdf, 1 MB)
- Download bijlage 6 - Ontwikkelvarianten en –paden (pdf, 2.7 MB)
pMIEK 1.0
pMIEK 1.0 is in juni 2023 opgeleverd. In deze eerste pMIEK ligt de focus op het programmeren en prioriteren van elektriciteit. In de volgende pMIEK zullen andere energiedragers zoals warmte en gassen ook worden meegenomen. De maatschappelijke ontwikkelingen de hierin zijn meegenomen komen uit de vier sectoren: industrie, gebouwde omgeving incl. woningbouw, mobiliteit en de Regionale Energiestrategie (RES) voor opwek. Het bestaande vastgestelde beleid is de basis van het pMIEK 1.0.
Zowel de totstandkoming als de implementatie van de pMIEK 1.0 was voor alle partijen nieuw. Het proces was in sterke mate pionieren én het stuk is opgesteld met de beste kennis van destijds. Deze eerste iteratie van de pMIEK zal daarom ook als leerproces worden beschouwd. Wanneer in vervolg blijkt dat (op basis van nieuwe inzichten) onderdelen anders en beter kunnen, zullen we de nodige aanpassingen doen in een volgend pMIEK.