Nieuws over netcongestie en energiehubs
Tijdens de tweede Community of Practice-dag voor energiehubs in Drenthe kwamen zestien betrokkenen samen op De Schildhoeve in Fluitenberg. Centraal stonden vragen over governance, juridische kaders en de rol van de netbeheerder. Deelnemers deelden ervaringen, stelden kritische vragen en gingen met elkaar in gesprek over hoe energiehubs in de praktijk georganiseerd en uitgevoerd worden.
Er is 750.000 euro extra beschikbaar voor de subsidieregeling ‘Oplossingen belemmeringen door netcongestie’. Bedrijven en initiatieven die belemmeringen door netcongestie willen oplossen, kunnen de subsidie gebruiken voor haalbaarheidsstudies en concrete oplossingen. Gedeputeerde Staten besloten vandaag het subsidieplafond van de succesvolle regeling op te hogen.
Bedrijven en instellingen die een oplossing zoeken voor belemmeringen door netcongestie, en daarbij financiële hulp bij kunnen gebruiken, kunnen vanaf 15 januari gebruik maken van een nieuwe subsidieregeling. Gedeputeerde Staten hebben vandaag daarvoor een hernieuwde regeling vastgesteld. In totaal bevat de subsidieregeling 1 miljoen euro. Hiervan is 150.000 euro beschikbaar voor haalbaarheidsstudies, 450.000 euro voor individuele batterijoplossingen en 400.000 euro voor overige oplossingen.
Het elektriciteitsnet moet worden verzwaard en uitgebreid: er moet een nieuwe regionale energieinfrastructuur komen door netbeheerders. Om hen hiermee goed te kunnen helpen, stelt de provincie Drenthe het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) vast. Het pMIEK is een instrument om te komen tot een betere afstemming met netbeheerders en gemeenten over de wijze waarop, wanneer en waar energie-infrastructuur wordt gerealiseerd binnen de provincie.