Agenda bijeenkomsten Toekomstbestendig Energiesysteem
In de nieuwe energiewet wordt de term energiegemeenschappen geïntroduceerd. Wat beoogt de wetgever hiermee? Welke rol kunnen energiegemeenschappen spelen in een toekomstig energiesysteem?
Tijdens het webinar op 6 februari ging ORTESE in gesprek met vertegenwoordigers van Energie Samen, het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Netbeheer Nederland. In het eerste uur deelden de bovengenoemde partijen hun perspectieven op energiegemeenschappen. In het tweede uur was er ruimte voor discussie en dialoog.
Terugkijken
Presentaties
- Sessie 1 - Presentatie ORTESE - Energiehubs (pdf, 638 kB)
- Sessie 1 - Presentatie Energie Samen - Energiegemeenschappen (pdf, 316 kB)
- Sessie 1 - Presentatie Ministerie KGG - Energiegemeenschappen (pdf, 276 kB)
- Sessie 1 - Presentatie ACM - Energiegemeenschappen (pdf, 118 kB)
- Sessie 1 - Presentatie Enexis - Energiehubs (pdf, 683 kB)
De gemeente Emmen heeft Quintel gevraagd om onderzoek te doen naar de contouren van het toekomstig energiesysteem in Emmen. Uitgangspunt voor deze studie is het Nationaal Plan Energiesysteem. In dit plan zijn een aantal toekomstscenario’s benoemd die door Quintel zijn doorvertaald naar de lokale situatie in Emmen. Tijdens deze sessie bespraken we met deelnemende stakeholders aan ORTESE de belangrijkste uitkomsten van dit Quintel-onderzoek. De uitkomsten van dit gesprek publiceren we te zijner tijd op deze site.
Relevante documentatie
- Nationaal Plan Energiesysteem
- Rapportage Systeemstudie toekomstig energiesysteem Emmen door Quintel (pdf, 2.8 MB)
- Presentatie met belangrijkste conclusies uit de rapportage van Quintel (pptx, 4.6 MB)
- Klimaat- en Energieverkenning 2024 van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) (pdf, 6.6 MB)
- Het energiesysteem van de toekomst: de II3050-scenario’s (Integrale energiesysteemverkenning 2030-2050) (pdf, 7.7 MB)
Deze kennissessie bereiden we samen met RVO voor. We willen onderzoeken hoe het bestaande (rijks)instrumentarium voor het energiesysteem aansluit bij de lokale realiteit.
In de vorige sessie hebben we gezien dat in Emmen de elektrische piekvraag te hoog wordt op termijn. Daarom zijn we met ORTESE op zoek naar meer gediversifieerde energieoplossingen. Maar kan dat ook? Passen de instrumenten die worden aangeboden wel bij die doelstelling? Of richten die ons eigenlijk als vanzelf een bepaalde richting op? Een snelle blik op de SDE-aanvragen in de gemeente Emmen laat bijvoorbeeld al zien dat er alleen is aangevraagd voor ‘zon op dak’. Waar ervaren we nog meer tegenstrijdigheid tussen het beschikbare instrumentarium en de doelstelling van het project? Daar gaan we tijdens deze sessie dieper op in.