De Herenplaten Nuilerveld


Nuilerveld heeft aardkundig monument no. 9

De provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen hebben op 1 november 2018 de Herenplaten van het Nuilerveld onthuld als negende Aardkundig Monument in Drenthe. De Herenplaten illustreren een ontstaansgeschiedenis van het gebied onder invloed van ijs, wind en water. Leerlingen van CBS De Akker en OBS De Posthoorn uit Pesse hadden de eer het informatiepaneel bij het monument te onthullen.

_DSC6634

Het huidige natuurgebied Nuilerveld ligt ongeveer een kilometer ten noordoosten van het esdorp Pesse en is circa 60 ha groot. Het gebied wordt beheerd door Het Drentse Landschap en bestaat grotendeels uit een stuifzandlandschap, waarbij geen open stuifzand meer aanwezig is.

Nuilerveldd Wikipedia

Prominent aanwezig in het gebied zijn meerdere min of meer platte en ronde hoogtes met opvallend steile randen. Dit zijn zogenaamde ‘(veen)stuifplateaus’ of ‘forten’. In de omgeving van het Nuilerveld worden ze ‘herenplaten’ genoemd.

Nuilerveld met fort

De goed bewaard gebleven en voor iedereen goed herkenbare herenplaten zijn de aanleiding geweest om het Nuilerveld in 2018 als het negende aardkundige monument van de provincie Drenthe te benoemen.