Harm Tiesing


Wij weten veel over het Drenthe van rond 1900 door de publicaties van Harm Tiesing. Hij publiceerde meer dan duizend verhalen en artikelen over de landbouw en het volksleven van Drenthe. Tijdens een deel van zijn vroege jeugd woonde Harm Tiesing in Drouwen en heeft met eigen ogen de grote zandwoestijn, die het Drouwenerzand in de negentiende eeuw nog was, bedwongen zien worden.

Harm Tiesing schrijft dat in slechte korenjaren het keiendelven voor veel keuterboeren een uitkomst was. Hierdoor stierf een groot aantal van de toch al slecht ontwikkelde bomen en verdween zo ook het Achterste Bosch.

In 1890 was het Drouwenerzand weer één groot en kaal stuifzandgebied. Ooggetuige Harm Tiesing schreef: "Alles werd woest en ledig en nadat de takken der gevelde boomen voor brandhout waren weggehaald, werd het groene mos weldra door het dwarrelend stuifzand bedolven."

Na het verdwijnen van de bossen vormde de zandverstuiving wederom een grote bedreiging. 'De Ruige Man' bleek niet meer bestand tegen de geselende zandstormen en werd totaal weggeblazen.

Een eindje verderop ontstond uit dit zand een nieuwe hoge heuvel die tegenwoordig middenin het bos nog terug te vinden is en bekend staat onder de naam 'de Kwartjesberg'.

DSC03224

Een gedeelte van de Kampenesch ging door het stuifzand verloren. De weg Borger-Gasselte raakte regelmatig bedekt met zandduinen. Elke dag moest het zand van de weg worden geschept omdat anders binnen enkele dagen een meters dik pakket stuifzand op de weg zou liggen.


Meer lezen over het Drouwenerzand