Een unieke geschiedenis


Het aardkundig monument “Dekzandrug Orvelte” ligt in het oeroude hart van Drenthe. De rug is zo’n 10 kilometer lang en tussen de 1 – 2 kilometer breed. De plaatsen Westerbork en Orvelte liggen op deze zandrug.

De rug is maximaal drie meter hoger dan zijn omgeving. De dekzandrug ligt ingesloten tussen beekdalen van de Westerborkerstroom en de Aalderstroom. Al in de Saale-ijstijd werd de dekzandrug in aanleg gevormd. Vanaf die tijd tot nu is de rug en haar landschap sterk veranderd.

Beekdal Orvelte

Toch is de zandrug ook nu nog duidelijk te herkennen. Op en om dit markante monument is de ontwikkeling van dit voor Drenthe karakteristieke landschap uitstekend af te lezen. Alle elementen van het typische esdorpenlandschap - essen, beekdalen, heidevelden en bossen - zijn hier te vinden en hebben de tand des tijds doorstaan.

Noordes Orvelte

Bovendien is dit gebied voor wetenschappers die studie doen naar de ontwikkeling van de bodem en haar gebruik een goudmijn.

Kortom, de dekzandrug kent een bijzondere geschiedenis en is ondanks de veranderingen zeer goed bewaard. Dat moet zo blijven.


Meer lezen over de Dekzandrug Orvelte