Dekzandrug Orvelte


Achtste Aardkundig Monument

Dekzandrug Orvelte aardkundige parel

De provincie Drenthe en de gemeente Midden-Drenthe hebben op 9 november 2017 de Dekzandrug Orvelte onthuld als achtste Aardkundig Monument in Drenthe. De Dekzandrug Orvelte is een tien kilometer lange zandrug in het hart van Drenthe.

De rug is tot drie meter hoger dan zijn omgeving; de dorpen Westerbork en Orvelte zijn erop gebouwd. De Dekzandrug Orvelte verbergt een ontstaansgeschiedenis onder invloed van ijs, wind, water en de mens.

Zo'n 240.000 - 120.000 jaar geleden werd Noord-Nederland bedekt met landijs en werd het Drentse keileemplateau gevormd. Een ijslob vanuit het noordoosten stuwde een lage rug op, ingesloten door beekdalen.

Tijdens de laatste ijstijd, zo’n 116.000 tot 12.000 jaar geleden, lag hier geen ijs, maar waaiden er enorme hoeveelheden zand over Drenthe die de keileemrug bedekten. Aardkundige Monumenten vertellen veel over de natuurlijke ontstaanswijze van een gebied. Gedeputeerde Henk Jumelet: ‘De Provincie Drenthe vindt het belangrijk om de parels van het aardkundig waardevolle Drenthe onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Elk jaar onthullen we daarom in samenwerking met andere partijen, zoals gemeenten, terreineigenaren, IVN en onderwijsinstellingen, een aardkundig monument. Op deze manier blijft het verhaal van De Dekzandrug voor toekomstige generaties bekend en behouden.’

Leerlingen van de basisscholen CBS De Wegwijzer en OBS De Lindelaar uit Westerbork samen met wethouder Gerard Lohuis, gedeputeerde Henk Jumelet en gebiedsmanager Ans van Wijk van Staatsbosbeheer bij het informatiepaneel.

Leerlingen van de basisscholen CBS De Wegwijzer (Bram Pfeifer en Shadhushan Kreeft)en OBS De Lindelaar (Lieke Dolfing en Lars Bijl) uit Westerbork onthulden samen met wethouder Gerard Lohuis, gedeputeerde Henk Jumelet en gebiedsmanager Ans van Wijk van Staatsbosbeheer het informatiepaneel.

_DSC9151

Wethouder Gerard Lohuis: ‘De Dekzandrug Orvelte ligt in een mooie omgeving waarvan iedereen kan genieten: de toerist, de inwoners van deze gemeente en natuurlijk ook de kinderen uit de dorpen. Dankzij de aanwijzing als Aardkundig Monument is nu veel meer informatie over het ontstaan van dit gebied beschikbaar. Een prachtige aanvulling waar we als gemeente heel trots op zijn!’

Gedeputeerde Henk Jumelet in gesprek met Samantha van De Lindelaar.

Meer informatie over Aardkundige Waarden is te vinden op de website:

www.provincie.drenthe.nl/aardkundigewaarden