Aardkundige waarden


Drenthe staat bekend om zijn rijke bodemarchief, om zijn aardkundige waarden. De aardkorst geeft belangrijke informatie over de ontstaansgeschiedenis van de wereld, die af te lezen is aan hoogveengebieden, stuwwallen en stuifzandgebieden. Op deze pagina’s kunt u lezen wat de provincie Drenthe doet om de aardkundige waarden te beschermen.

De waarde van de Drentse aarde

De grond van ons bestaan

Aardkundige monumenten

nuilerveld_met_fort_16x9

De Herenplaten van het Nuilerveld illustreren een ontstaansgeschiedenis van het gebied onder invloed van ijs, wind en water.

Orvelte

De provincie Drenthe en de gemeente Midden-Drenthe hebben op 9 november 2017 de Dekzandrug Orvelte onthuld als achtste Aardkundig Monument in Drenthe. De Dekzandrug Orvelte is een tien kilometer lange zandrug in het hart van Drenthe.

Havelterberg

De provincie Drenthe en de gemeente Westerveld hebben op 20 juni 2013 de Havelterberg onthuld als derde aardkundig monument in Drenthe.

Donderen

De provincie Drenthe en gemeente Tynaarlo hebben op 28 november 2012 het tweede Aardkundig Monument van Drenthe onthuld. Het gaat om de steilrand Donderen, een bijzonder bodemprofiel in een voormalige zandgroeve.

drouwenerzand

Het Drouwenerzand is een van de weinige actieve stuifzandgebieden in Nederland en ligt op de ook al bijzondere Hondsrug.

Kleibosch

Op 12 september 2014 is de Kleibosch in Roderwolde als vijfde aardkundig monument onthuld door Teddy Bezuijen van Stichting het Drentse Landschap en wethouder Henk Kosters van de gemeente Noordenveld samen met 2 leerlingen van OBS Het Palet te Roderwolde.

Aardkundig-monument---Mekelermeer

Tussen Nieuw-Balinge en Gees ligt een zeer bijzonder gebied, het Mekelermeer. Zo op het eerste gezicht een gewoon Drents ven zoals vele andere, prachtig gelegen in het schaduwrijke bos van de boswachterij Gees.

stobbenveen

Op 12 september 2014 is het Stobbenven, het oudst bekende fossiele bos van Nederland in Roderwolde als vierde aardkundig monument onthuld door gedeputeerde Henk van de Boer en wethouder Henk Kosters van de gemeente Noordenveld samen met twee leerlingen van OBS Het Palet in Roderwolde.

Bargerveen

Het Bargerveen in Zuidoost Drenthe, is het meest gave en grote hoogveengebied van Nederland en maakt onderdeel uit van het Geopark de Hondsrug.

Duunsche Landen

Aardkundig monument Uitblazingskom Duunsche Landen is een bijzonder landschapselement: een oeroude uitblazingskom, compleet met hoge ruggen, die een veilige, droge plek voor de eerste, maar ook de huidige bewoners vormden. Het gebied ligt in De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Nieuwsbrief Aardkundige waarden

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Aardkundige waarden. Via deze pagina kunt u zich aan- en afmelden voor de nieuwsbrief Aardkundige waarden. Deze nieuwsbrief wordt op twee keer per jaar verspreid.