Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext


De gedenkstenen liggen verscholen in de herfstige bos- grond. Soms een zwerfkei, maar meestal zijn het boom- schijven die de graven markeren. Een overledene wilde graag langs de statige beuken- laan liggen, een andere ligt beschut tussen de pas aangeplante, jonge bomen.

We zijn op natuurbegraafplaats Hillig Meer, aan de noordkant van landgoed Heidehof in Eext. Het opende zes jaar geleden zijn deuren, op initiatief van de landgoedeigenaren, het echtpaar Dolf van der Weij en Annetje Braat.

De aanleiding om een deel van het landgoed in gebruik te nemen als begraafplaats lag verborgen in de ondergrond. Tijdens archeologisch onderzoek in de jaren vijftig zijn in een van de zeven grafheuvels de verbrande resten van twee lichamen ontdekt. Nader DNA-onderzoek wees uit dat het om een jonge moeder en haar kind ging. De vondst ontroerde Van der Weij en Braat en zij besloten om de begraafcultuur waarom Drenthe bekend staat op Heidehof voort te zetten.

De natuur op het landgoed – volgens het echtpaar een plek van schoonheid en troost – moest voortaan ook een plek zijn voor afscheid, rust en herdenking.


Project

Natuurbegraafplaats op landgoed

Locatie

Eext

Ontwerp

2011-2013

Realisatie

2013

Oppervlakte

33 ha

Initiatiefnemer

Stichting Heidehof (Dolf van der Weij, Annetje Braat)

Ontwerpers

Bleeker en Nauta Landschapsarchitecten

Landschapstype

Esdorpenlandschap