Ruim 100 Drentse rundveehouders bij praktijksessie wolvencommissie

Gepubliceerd op 12 februari 2024

Hoe bescherm je runderen tegen incidenten met wolven? Ruim honderd rundveehouders uit Drenthe bezochten woensdag 7 februari een praktijksessie georganiseerd door de gebiedscommissie preventie wolvenschade Drenthe. Duitse deskundigen deelden hun ervaringen en gaven praktische tips over het beschermen van vee. Daarna waren er buiten in de weide praktijkdemonstraties over het plaatsen van diverse soorten wolfwerende rasters. Gedeputeerde Egbert van Dijk was aanwezig en luisterde aandachtig naar de zorgen die de veehouders hebben over de wolf.

Voorzitter van de wolvencommissie Harry Oosterman opende de bijeenkomst met de melding dat het tijdens de middag niet om de discussie over de wolf ging, maar hoe we met zijn allen om kunnen gaan met het toenemende aantal aanvallen van de wolf: “Hoe kunnen we ons vee beter beschermen? We zitten in Nederland in een leerproces. Bij ons is de wolf er pas zo’n drie jaar; in Duitsland al twintig jaar. Daarom ben ik blij dat we vandaag bij kunnen leren van Duitse deskundigen.”

Ervaringen delen

De sfeer tijdens de bijeenkomst was constructief. De veehouders deelden ervaringen met elkaar over bijvoorbeeld kuddebewakingshonden, materiaalgebruik, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen. Gedeputeerde Egbert van Dijk liet weten zich zorgen te maken over het toenemende aantal aanvallen van de wolf op landbouwhuisdieren en wat voor impact de wolf heeft op dierhouders en omwonenden.

Duitse specialisten

Julia Kamp en Michelle Dorn houden zich voor het Wolfskompetenzzentrum Iden in de Bundesrepubliek Sachsen-Anhalt dagelijks bezig met de toepassing van beschermingsmaatregelen en wolvenaanvallen op vee.  Zij deelden hun ervaring met de Drentse rundveehouders. Ze gaven aan dat ook in Duitsland het de basis is om landbouwhuisdieren zo goed mogelijk te beschermen tegen aanvallen van de wolf.

Tips

Ze gaven veel praktische tips over hekken, stroomvoorziening, aarding en materiaalgebruik. Goed plaatsen is belangrijk, maar de dagelijkse controle is minstens zo belangrijk. De stroom moet ieder moment goed zijn en het gras onder het hek moet vaak gemaaid worden, anders werkt het niet. Ook zijn er in Duitsland goede ervaringen met  kuddebewakingshonden. Ze gaven aan welke dingen er mis kunnen gaan bij het plaatsen van rasters:  “Stroomvoorziening, aarding en slagkracht van de omheining komen erg nauw. Let er ook op dat er geen opstapjes zijn, een wolf kan zo leren klauteren en springen. Ook kan een wolf goed zwemmen. Dus een sloot werkt niet als afrastering voor een wolf”, laat Julia Kamp weten.

Ook deelden zij ervaringen over het verloop van het aantal wolven in Sachsen-Anhalt. Daar is er ondanks de toename van het aantal wolven, een daling van het aantal aanvallen door wolven zichtbaar. Als verklaring werd gegeven dat vanaf 2018 is gefocussed op het toepassen van preventieve maatregelen.
In het oosten van Duitsland groeit de populatie al minder hard. De eerste jaren waren er per worp veel meer welpen dan nu. Naarmate het leefgebied meer bezet raakt, daalt echter het aantal welpen dat geboren wordt. “De wolf heeft als enige natuurlijke vijand de wolf zelf, want wolven dulden geen andere wolven in hun territorium.

Praktijk: hoe zet je een goed wolfwerend raster?

Het tweede deel van de middag vond buiten in de weilanden plaats. Hoe zet je een wolfwerend raster? Welke soorten rasters zijn er?  Zowel uit Nederland, als uit Duitsland waren diverse leveranciers van wolfwerende rasters gekomen die hekken hadden geplaatst . Tevens lieten ze zien hoe je de hekken kunt zetten.  Ook konden van dichtbij de diverse materialen en stroomvoorziening bekeken worden en praktische vragen gesteld worden.

Wilt u meer praktische informatie over beschermende maatregelen?

Zie: Praktische informatie over beschermende maatregelen


Subsidie wolfwerende rasters

Hoefdierhouders uit heel Drenthe kunnen subsidie aanvragen bij het SNN.

Wolvenconsulent

Wilt u als houder van een hoefdier of landbouwhuisdier praktisch advies over wolfwerende maatregelen? Neem dan contact op met de wolvenconsulent.

Wolvenschade

Bent u een dierhouder en heeft u dood of gewond vee ontdekt (vermoedelijk) door een aanval van een wolf?  Neem dan contact op met BIJ12.