Commissaris van de Koning in beeld


Wie is de Commissaris van de Koning van Drenthe en waar houdt zij zich mee bezig? Jetta Klijnsma stelt zich voor.

Sinds wanneer bent u hier commissaris van de Koning?

In september 2017 ben ik voordragen door Provinciale Staten, en op 1 december 2017 ben ik officieel gestart. Het was na vele jaren in Den Haag een terugkeer naar mijn wortels; ik ben geboren en getogen in Hoogeveen.

Wat hebt u gedaan nadat u Drenthe verliet?

Na mijn studie werkte ik als fractiemedewerker in de Tweede Kamer, vervolgens was ik van 1990 tot 2008 raadslid, wethouder en waarnemend burgemeester in Den Haag. Vanaf 2008 was ik staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Balkenende IV, Kamerlid en staatssecretaris in Rutte II.

Hoe is het om terug te zijn in Drenthe?

Heel vertrouwd! Ik ben ook altijd in Drenthe blijven komen. Het is zo’n prachtige provincie. Het mooie is dat ik Drenthe en de Drenten ken, maar ook de mensen en de gewoonten in politiek Den Haag.

Waar steekt u de komende tijd energie in?

We staan in Nederland en ook hier in Drenthe voor een aantal grote vraagstukken. We moeten een energietransitie maken, er moeten woningen gebouwd worden, er moeten banen bij. Waar moeten die woningen en hoe halen we bedrijven hiernaartoe? Dat zijn bestuurlijk hele grote uitdagingen, die we als GS met veel plezier aangaan. De komende tijd trek ik zo veel mogelijk de provincie in, op de fiets als het even kan, om die uitdagingen ter plekke te onderzoeken en bekijken. Ik ga daarbij het gesprek met zo veel mogelijk mensen aan; iedereen kan mij aanklampen!