Nieuws over zorg en onderwijs
De provincies Drenthe en Groningen subsidiëren de ontwikkeling van een dynamische leeromgeving om overerfbare armoede beter aan te kunnen pakken. In deze leeromgeving worden de resultaten van het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar overerfbare armoede in de Veenkoloniën omgezet naar de praktijk. Beide provincies stellen € 23.313 beschikbaar aan CMO STAMM voor het ontwikkelen van de leeromgeving.
De Adviesraad Toegankelijkheid gaat 11 februari van start. Volgens het VN Verdrag Handicap moeten mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. De Adviesraad Toegankelijkheid helpt de provincie bij dit uitgangspunt. Dertien ervaringsdeskundigen adviseren het provinciebestuur gevraagd en ongevraagd over toegankelijkheid bij de projectontwikkeling voor en de uitvoering van de Inclusie Agenda.
Vrijwilligersorganisaties ontvangen van de provincie financiële steun, zodat zij een frisse start kunnen maken zodra de coronamaatregelen dat toelaten. Via een digitaal portaal is meer informatie te vinden over de subsidie die de provincie beschikbaar stelt. Het aanvragen van de subsidie gaat via de Drentse gemeenten, omdat zij het beste inzicht hebben in de organisaties die actief zijn in hun gemeente.
De deelnemers van de Drentse Zorgtafel hebben vandaag een gezamenlijke zienswijze ingediend in reactie op de Houtskoolschets Acute Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze houtskoolschets is een discussiestuk over de toekomstige inrichting en bekostiging van het acute zorglandschap. Het is bijzonder dat twintig partijen vanuit de gehele zorgsector in Drenthe hebben meegedacht en tot één lijn zijn gekomen over wat belangrijk is. Volgens de Drentse Zorgtafel is een blauwdruk uit Den Haag niet wenselijk, er is ruimte en maatwerk voor de regio nodig.
Een commissie van onafhankelijke experts en ervaringsdeskundigen beoordeelt projectaanvragen voor de Sociale Agenda van de provincie Drenthe. Deze zogeheten Adviescommissie Sociale Agenda adviseert Gedeputeerde Staten over de ingekomen aanvragen. De commissieleden zijn onafhankelijke experts en ervaringsdeskundigen die in hun leven of loopbaan zelf met armoede, laaggeletterdheid of sociale uitsluiting te maken kregen.
NHL Stenden Hogeschool, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), provincie Drenthe en gemeente Emmen bouwen samen verder aan de ontwikkeling van Campus Emmen. Daartoe ondertekenden de bestuurders een intentieovereenkomst. De campus sluit aan op de kracht van de regio: een sterke maakindustrie en (groene) chemie. Door deze kracht te combineren met de beschikbare kennis, moet Campus Emmen uitgroeien tot een bruisende omgeving waar professionals, studenten, start-ups, bestaande bedrijven, overheid en instellingen samenwerken. Samenwerken aan het ontwikkelen en toepassen van (nieuwe) kennis, innovatie, bedrijvigheid, banen en aan verbeterde omzet bij bestaande bedrijven in de regio. Daarbij moet Campus Emmen de aantrekkelijkheid van studeren in de regio vergroten, ook bij internationale doelgroepen. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de kennisagenda van de Universiteit van het Noorden.
Gedeputeerde Staten hebben de nieuwe subsidieregeling ‘Podium Platteland 2.0’ vastgesteld. Met deze regeling wil Gedeputeerde Staten de leefbaarheid in Drenthe versterken door culturele projecten. Thema’s als armoede, eenzaamheid en laaggeletterdheid komen met ‘community art’ onder de aandacht. De regeling loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2024.
Gedeputeerde Staten van Drenthe verlenen een subsidie van 250.000 euro aan het project ‘Samen werken met ervaring’ van Expertisecentrum Sterk uit Armoede. In dit project helpen ervaringsdeskundigenmensen die bijvoorbeeld in armoede leven of laaggeletterd zijn,een ander toekomstperspectief te bieden.
De vijf genomineerden voor Hét compliment van Drenthe zijn bekend. Dit zijn Dorpscoöperatie de Brug, Stichting Kinderkamp Zuidoost Drenthe, Sportvereniging Tynaarlo, Stichting Griendtsveenpark en een aantal Drentse voedselbanken (Voedselbank Hart van Drenthe, Voedselbank Noordenveld en Voedselbank Zuidwest Drenthe). De jury maakte deze selectie uit de honderd aanmeldingen.
Het college van Gedeputeerde Staten presenteert de Drentse Woonagenda onder de noemer: ‘Toekomstbestendig wonen in Drenthe’. Goed, betaalbaar en levensloopbestendig wonen zijn enkele thema’s waar het college de komende jaren op wil inzetten. Zodat wonen in Drenthe voor iedereen en in de toekomst, mogelijk is.