Ondermijning


Criminelen maken gebruik van legale bedrijven en diensten voor illegale activiteiten, dit ondermijnt de samenleving en tast het vertrouwen in de overheid aan. Bij ondermijning is er sprake van verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld. Het doel van ondermijnende criminaliteit is het verkrijgen van zoveel mogelijk geld en/of status, dit gaat vaak gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Voor het veiligstellen en het witwassen van hun crimineel verkregen gelden maken zij misbruik van legale voorzieningen. Op deze manier kan crimineel verkregen geld ‘verdwijnen’ in onroerend goed of in legale bedrijven.

Voorbeelden van ondermijnende criminaliteit kunnen zijn:

  • Productie van drugs in woonwijken maar ook in schuren of loodsen op het platteland
  • Misbruik van recreatieparken als uitvalsbasis voor criminele activiteiten
  • Bedrijven die bewust of onbewust criminelen helpen met witwassen
  • Intimidatie van ondernemers of ambtenaren
  • Misbruik van subsidies of vergunning voor illegale activiteiten
  • Mensenhandel, uitbuiting en zorgfraude

Drentse Aanpak Ondermijning (DAO)

De aanpak van ondermijning vraagt om samenwerking met verschillende partijen. Begin 2024 hebben wij als provincie samen met andere bestuurders in onze provincie, de gemeenten en waterschappen, de Drentse Aanpak Ondermijning (DAO) ondertekent. Dit is een intentieverklaring met 28 ambities op gebied van bewustwording, informatiepositie, regelgeving, weerbaarheid en communicatie. Het najagen van deze ambities gebeurt in nauwe samenwerking met het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Nederland en de Omgevingsdienst Drenthe.

Wat doen wij?

Als provincie sluiten wij ons aan bij regionale en landelijke samenwerkingsverbanden en initiatieven om kennis en informatie te delen. Daarnaast werken wij ook aan de bewustwording van onze eigen provinciale organisatie om ons zo weerbaar mogelijk te maken tegen ondermijning.

Verder beschikken wij als provincie over een preventief instrument om ondermijning tegen te gaan, namelijk de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob bij de provincie | Provincie Drenthe). Door deze wet kunnen wij als overheid bestuurlijke beslissingen intrekken of juist weigeren wanneer er sprake is van een ernstige mate van gevaar dat het besluit wordt gebruikt voor criminele doeleinden.

Wat kunt u doen?

Ziet u iets wat niet klopt of vertrouwt u een situatie niet? Meld dit dan. Uw melding kan helpen bij het tegengaan van ondermijning en zorgen voor een veiligere buurt. U kunt een melding doen bij de politie (0900-8844), bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of bij uw eigen gemeente.