Nieuws over natuur, milieu en energie
De mannelijke wolf GW1261m is langer dan zes maanden in Drenthe aanwezig. Dat is vastgesteld op basis van DNA-analyses van Wageningen University & Research. Omdat de wolf nu zes maanden in de regio actief is geweest, betekent dat er volgens het Interprovinciaal Wolvenplan sprake is van een vestiging. Waar in de regio het dier zich specifiek heeft gevestigd, en of hij daar nog steeds zit, wordt nog onderzocht.
Het kabinet heeft vandaag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer inzake een structurele aanpak voor stikstof. Lees hier de eerste reactie van IPO namens alle provincies.
Er is opnieuw melding gemaakt van een wolf in Drenthe. Het dier is op verschillende plaatsen in Drenthe gesignaleerd. Op de website Wolf in Drenthe vindt u informatie over wolven en wat te doen als u er een tegenkomt. Ook staat hier waar melding van schade gedaan kan worden.
Boeren die hun koeien in de wei laten grazen hebben daar geen aparte vergunning voor nodig omdat beweiden al onderdeel is van de vergunning voor stalemissies. Dit hebben de provincies vandaag bekrachtigd. De 12 provincies vinden dat het beweiden van vee een normaal onderdeel is van het boerenbedrijf.
Hoewel aangepast aan de situatie rondom (COVID-19) overleggen de provincies nog wekelijks binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en tweewekelijks met het Rijk over lange termijn-oplossingen voor het stikstofdossier. Hieronder volgt een korte update van de gespreksonderwerpen en de actuele ontwikkelingen in de provincie Drenthe.
De snelheidsverlaging naar 100 km p/u die sinds 16 maart geldt op rijkssnelwegen, creëert meer ruimte voor de bouw van woningen in Drenthe. Langzamer rijden is een van de oplossingen om de stikstofuitstoot op Natura2000-gebieden naar beneden te brengen en tegelijkertijd economische ontwikkelingen mogelijk te maken. De provincie Drenthe start de behandeling van aanvragen voor natuurvergunningen zo snel mogelijk om de woningbouw op gang te brengen.
Al in 2011 werd in de Drentse gemeente Noordenveld de energiecoöperatie NoordseVeld opgericht. Doel: groene energie opwekken. Door Noordenvelders voor Noordenvelders. “Inwoners kunnen hierdoor zelf aan de slag met de energietransitie,” zegt Gert Jan Evers, projectleider Expeditie Energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe.
Zojuist heeft Minister Carola Schouten de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voortgang van de stikstofproblematiek, maatregelen voor de landbouw en verdere impulsen voor de gebiedsgerichte aanpak.
Op dinsdag 28 januari organiseerde de provincie Drenthe een bijpraatmoment over stikstof en de gebiedsgerichte aanpak in Drenthe.Een brede vertegenwoordiging van organisaties, maatschappelijke partners, belangengroepen en overheden was aanwezig.
Het platteland in Zuidwest-Drenthe laten bruisen, dát is de gedachte achter LEADER. Dit Europese subsidie, -kennis en -actieprogramma startte in 2015 om het platteland een boost te geven. Het aantal toeristen dat naar Zuidwest-Drenthe kwam daalde. De recreatieve sector zat in een neerwaartse spiraal. Met het LEADER project wordt samen met ondernemers en inwoners gewerkt aan een aantrekkelijker Zuidwest-Drenthe. Voor toeristen én inwoners.