Nieuws
Schapen- en geitenhouders in het Hart van Drenthe kunnen vanaf 1 januari 2021 via provincie Drenthe subsidie aanvragen om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf.
Donderdag 3 december j.l. heeft gedeputeerde Henk Jumelet de petitie 'Welkom Edelhert Drenthe' in ontvangst genomen. Jumelet gaf aan blij te zijn met de aandacht voor de Drentse natuur en dat het edelhert wat de provincie betreft welkom is Drenthe. Wel gaf hij aan dat, in samenspraak met de portefeuillehouder verkeer en vervoer, de verkeersveiligheid in relatie tot de aanwezigheid van het edelhert nog onderzocht werd.
Schapen-en geitenhouders in het Hart van Drenthe kunnen vanaf 1 januari 2021 via provincie Drenthe subsidie aanvragen om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf. Met deze financiering kunnen dierhouders meerdere vaste en mobiele afrasteringen aanschaffen. Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (WEnR) is gebleken dat Hart van Drenthe, op basis van eerdere zicht- en schademeldingen, een zogenaamd ‘risicogebied’ is waar de kans op verblijf en aanvallen van de wolf op vee het grootst is.
Rijk en provincies hebben een akkoord bereikt over de besteding van bijna 3 miljard euro voor natuurherstel en -ontwikkeling in de komende 10 jaar. De provincie Drenthe zal hier net als andere provincies een substantieel deel van ontvangen. Vanuit het ‘Programma Natuur’ werken overheden, natuurbeheerders en particuliere en agrarische grondeigenaren samen aan regionale en landelijke maatregelen. De plannen, onderdeel van de structurele stikstofaanpak, omvatten onder meer het versterken en verbeteren van natuurgebieden, hogere vergoedingen voor natuurbeheer en het stimuleren van natuurinclusieve landbouw in gebieden rondom natuurgebieden. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Natuur, dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag – mede namens de provincies – naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Er is veel berichtgeving rond het edelhert in Drenthe geweest de afgelopen week. De provincie Drenthe constateert dat het beeld is ontstaan dat de provincie actief op zoek is naar het edelhert. Dit is niet het geval. Bij groot wild (bijvoorbeeld ook over wilde zwijnen) reageert Drenthe op meldingen. Per melding wordt de situatie bekeken. Bijvoorbeeld of het betreffende dier een acuut gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid. In het geval van het edelhert hebben wij recent geen melding ontvangen. Er is geen aanleiding het dier op korte termijn te schieten.
Er is veel berichtgeving rond het edelhert in Drenthe de laatste dagen. We constateren dat het beeld is ontstaan, dat de provincie actief op zoek is naar het edelhert. Dit is niet het geval.