Nieuws
Provincie Drenthe stelt subsidie beschikbaar voor MKB-ondernemers om aan de slag te gaan met energiebesparing. De zogeheten Subsidieregeling energiebesparing Drents MKB bevat 1 miljoen euro. Bedrijven die aan de slag willen met energiebesparing in hun onderneming kunnen vanaf 28 februari maximaal 30.000 euro aanvragen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
De komst van het nieuwe jaar is voor veel mensen het moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Voor de provincie Drenthe is het ook een moment dat nieuwe subsidieregelingen openen, regelingen worden verlengd of er nieuw budget beschikbaar komt. Bent u een (agrarisch) ondernemer of actief bij een stichting of vereniging en wilt u uw organisatie ontwikkelen? Dan is er misschien een subsidieregeling waar u gebruik van kunt maken om de eerste stappen te zetten
Al in 2011 werd in de Drentse gemeente Noordenveld de energiecoöperatie NoordseVeld opgericht. Doel: groene energie opwekken. Door Noordenvelders voor Noordenvelders. “Inwoners kunnen hierdoor zelf aan de slag met de energietransitie,” zegt Gert Jan Evers, projectleider Expeditie Energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe.
In Ansen, een klein dorp tussen Dwingeloo en Ruinen in de provincie Drenthe, zijn de inwoners sinds 2012 bezig om alle huizen in hun dorp energieneutraal te maken. Dat doen zij onder de naam energieKansen, dat uitgesproken kan worden als energiek Ansen en maar ook als energie kansen. “Een woordgrapje,” zegt Gert-Jan Evers, projectleider Expeditie energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe. “Aan dit project hebben we in 2017 de eerste voucher in onze subsidieregeling voor energiecoöperaties uitgereikt.”
Provincie Drenthe is voornemens om subsidie te verlenen voor de komst van vijf openbare waterstofvulpunten in de provincie. Daarmee stimuleert de provincie het rijden op groene waterstof. “Drenthe streeft er - samen met de provincie Groningen - naar om dé waterstofregio van Europa te worden,” zegt Rein Bouwer, deelprogrammaleider energiemaatregelen. Resato, producent van waterstofvulpunten en Orange Gas gaan de vulpunten realiseren.
De gemeente Aa en Hunze zat enkele jaren geleden in de maag met de dreigende verpaupering van een tegen het centrum gelegen gebied, een wijk met gezinswoningen uit de jaren ’60 en ‘70. In het gebied staan 140 sociale huurwoningen en 3 appartementencomplexen van Woningstichting De Volmacht en circa 100 koophuizen. Ook staat in het gebied een zorgcomplex van Icare (Dekelhem). Met de conclusie dat verloedering negatief terugslaat op de leefbaarheid en op de verhuur- en verkoopbaarheid van woningen in het gebied, was het tijd voor actie!