Zwemwater

U kunt in Drenthe op tal van plaatsen zwemmen.

Niet alleen in de vele zwembaden, maar ook op allerlei plaatsen in de vrije natuur. Het water in zwembaden voldoet aan de eisen. De Drentse kanalen, meren en plassen zijn lang niet altijd geschikt als zwemwater. Bijvoorbeeld omdat de plas in gebruik is voor andere doeleinden zoals vissen, surfen of het zuigen van zand.

  • Op de digitale zwemplassenkaart op deze pagina's vindt u de plaatsen die in Drenthe geschikt zijn om er te zwemmen. Het zwemmen in andere wateren wordt afgeraden!
  • Per zwemplas wordt informatie gegeven over de accommodaties en de veiligheid. Sommige plassen zijn beslist niet geschikt voor kinderen of ongeoefende zwemmers.
  • Honden worden bij deze plassen niet toegelaten.

De kwaliteit van het zwemwater

In de zomermaanden controleren de waterschappen in Drenthe het zwemwater op de aanwezigheid van zogenaamde colibacteriën. Als er erg veel colibacteriën in een zwemplas voorkomen, kan het zijn dat het water ziekteverwekkers bevat. Volgens Europese richtlijnen wordt vanaf april tot en met september de kwaliteit van het water onderzocht. De resultaten van het onderzoek door de waterschappen in Drenthe worden op hun website (voor adressen zie onderaan deze pagina) en in de regionale media gepubliceerd.

Negatief zwemadvies

Als het aanhoudend warm weer is kan de kwaliteit van het water snel teruglopen. Natuurwater kan dan verontreinigd worden met uiteenlopende bacteriën. Een van deze bacteriën kan, vooral bij mensen die daar gevoelig voor zijn, oorontsteking veroorzaken. Ook kunnen bijvoorbeeld huidirritaties voorkomen. Wanneer u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen in natuurwater is het verstandig de huisarts te raadplegen.
Mocht een zwemplas onbetrouwbaar blijken te zijn, dan wordt dit op op internet en teletekstpagina 725 en via de landelijke zwemwater-website (www.zwemwater.nl) bekendgemaakt. Ook de media worden geïnformeerd over een (tijdelijk) negatief zwemadvies of zwemverbod. Bij het zwemwater wordt in deze gevallen een waarschuwingsbord geplaatst.

Blauwalgen (cyanobacteriën)

De cyanobacteriën, beter bekent als de blauwalgen of blauwwieren, zien er uit als een blauwgroene, olieachtige laag die op het water drijft. Blauwalgen kunnen huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. In tegenstelling tot de blauwalgen zijn groene algen (slierten) onschuldig.

Zwemmersjeuk

Huidirritatie kan ook door een parasiet worden veroorzaakt. Dit wordt zwemmersjeuk genoemd. De parasiet leeft in het water en hechten zich normaal gesproken aan watervogels, maar kunnen ook mensen lastigvallen. De parasiet sterft zodra die in de huid doordringt. Hierdoor kunnen jeukende of zelfs pijnlijke rode bultjes ontstaan. Deze verdwijnen meestal vanzelf weer. Douchen na het zwemmen en goed afdrogen, verkleint de kans op huidirritatie.

Botulisme

Botulisme is een soort voedselvergiftiging veroorzaakt door het gif van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie verspreidt zich via kadavers die in het water blijven liggen. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Het meest voorkomende type botulisme in Nederland is niet gevaarlijk voor mensen.
Mocht u een kadaver aantreffen bij een zwemplas, meldt dit dan bij het waterschap. Na onderzoek van het dode dier bepalen het waterschap en de provincie samen of een zwemverbod moet worden ingesteld.

De veiligheid van de zwemplassen

Jaarlijks stelt de provincie een onderzoek in naar de veiligheid van het zwemwater. Hierbij wordt onder andere gelet op de afbakening van ondiepe gedeelten en de steilheid van de oever. De resultaten daarvan vindt u in de tabel.

  • Zwem als ongeoefend zwemmer of met kleine kinderen niet in plassen zonder geleidelijk aflopende oever!
  • De ondiepe gedeelten zijn niet bij alle zwemplassen afgebakend met drijflijnen. Bovendien is er bij zwemplassen geen toezicht op het zwemmen: houd kleine kinderen dus voortdurend in de gaten!
  • Vaak is de zichtdiepte in de plassen beperkt waardoor scherpe voorwerpen, kuilen en obstakels niet te zien zijn. Ook is daardoor de diepte van het water slechter in te schatten: duik nooit in open water!
  • Zwemplassen kunnen soms wel tot 15 m diep zijn! In dit soort plassen komen hier en daar plotseling koude stromingen voor. Ook geoefende zwemmers kunnen hier in noodsituaties terechtkomen: ga daarom nooit alleen zwemmen!
    Dikwijls staan er bij de plas borden die u op onveilige situaties attent maken. Houd u aan deze aanwijzingen!

Zandwinplassen

Zandwinplassen zijn niet geschikt om te zwemmen. De oevers zijn instabiel en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Zandwinplassen zijn verboden terrein en ook als zodanig aangegeven.

Meer informatie

Wilt u informatie over de actuele waterkwaliteit?

Neem dan contact op met het waterschap:

Kijk op de digitale zwemplassenkaart welk waterschap verantwoordelijk is voor welke zwemplas.

Plassen waar een zwemverbod of negatief zwem­advies geldt, staan vermeld op teletekst pagina 725. en op de landelijke zwemwater-website.

Heeft u een melding of klacht, bel dan de milieuklachten­telefoon van de provincie Drenthe: (0592) 36 53 03.

Laatst bijgewerkt op 24 mei 2017.

Drenthe wijst zwemwaterlocaties aan voor 2017

In de provincie Drenthe is aan 40 zwemgelegenheden in oppervlaktewateren de functie zwemwater toegekend. Deze locaties worden bij besluit aangewezen als zwemwater.

Het ontwerpbesluit kent één wijzigingen ten opzichte van de lijst van het voorgaande jaar. De locatie Rosworld te Zeijen is niet meer als zwemwaterlocatie aangewezen.

Is mijn zwemplek schoon en veilig?

Zwemwater.nl informeert over de hygiëne en veiligheid van buitenzwemplekken. Zwemplekken die zijn aangewezen en onderzocht door de provincies, de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Zwemwaterapp

zwemwater

Wil je weten waar je kunt zwemmen? Dan kun je nu ook de zwemwaterapp gebruiken. Deze app is er voor android, iPhone en iPad. Hij geeft informatie over de kwaliteit en veiligheid van de officiële zwemplassen in heel Nederland.