Sport in Drenthe


Drenthe is een veelzijdige sportprovincie. Vooral buitensporten zijn populair: wielersport, fietsen, wandelen, atletiek (runs), triatlon, hippische spot en motorsport (op de weg). Daarnaast is er ruimte voor topsportevenementen en grote sportevenementen. De provincie Drenthe is betrokken bij talrijke sportactiviteiten, tijdelijke projecten en evenementen. Met de jaarlijkse regeling sportevenementen wil de provincie Drenthe sportevenementen ondersteunen en bijdragen aan een gevarieerde en aantrekkelijke sportevenementenkalender.

Er worden in Drenthe ook veel sportactiviteiten georganiseerd waarbij de directe ondersteuning vanuit de provincie niet noodzakelijk is. De organisatoren en vrijwilligers die deze activiteiten mogelijk maken, kunnen met vragen terecht bij SportDrenthe. De provincie subsidieert verschillende activiteiten van SportDrenthe.

Topsport en evenementen: versterken van het imago

Wat vindt de provincie een topsportevenement? Dat is een (eenmalig) sportevenement op het niveau van een Nederlands Kampioenschap, Europees Kampioenschap, Wereldkampioenschap of een wereldbeker. Hiervoor heeft de provincie Drenthe aanvullende subsidiemogelijkheden beschikbaar bovenop de regeling sportevenementen. De provincie zet hiermee in op het versterken van het sportieve image van Drenthe. De topsportevenementen en grootschalige evenementen zorgen voor profilering van Drenthe en versterken het imago. De provincie Drenthe vindt het belangrijk dat de gemeente waarin het evenement is, het evenement aanmoedigt.

Voor de komende periode staan verschillende (inter)nationale fietsevenementen gepland, waarvan het EK Wielrennen 2023 de grootste is. Daarnaast zijn er jaarlijks evenementen op het TT-circuit, hippische evenementen, denksportevenementen en loopevenementen die bijdragen aan een mooie Drentse sportkalender.