Nieuws over bouwen, wonen en leefomgeving
Op vrijdag 16 mei is de Monitor Brede Welvaart Drenthe gepresenteerd door Trendbureau Drenthe aan gedeputeerde Yvonne Turenhout. De monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van materiële welvaart, welzijn, gezondheid, arbeid, wonen en sociaal meedoen van Drenten. Op veel vlakken gaat het goed met de Drentse inwoners: zij zijn tevreden met hun leven en woonomgeving, ervaren relatief weinig eenzaamheid, voelen zich veilig en het aantal inwoners dat vrijwilligerswerk doet is relatief hoog vergeleken met elders.
Van Assen tot Washington en van Emmen tot Lissabon – De Veilige Kleedkamer groeit uit tot een internationaal voorbeeld voor sociale veiligheid en inclusie in de sport. Henk Nijmeijer, ambassadeur van het Regenboogprogramma, reist in 2025 naar drie toonaangevende congressen om de Drentse aanpak te delen. Maar wat maakt dit programma zo bijzonder? En wat hoopt hij daar te leren?
De provincie Drenthe roept samen met Drentse woningcorporaties, bouwpartners, en gemeenten het Rijk op om inwoners van Drenthe niet in de kou te laten staan en het besluit tot huurbevriezing terug te draaien. Dit doen zij middels een brief aan minister Mona Keijzer en aan de Eerste- en Tweede Kamer.
De provincie Drenthe presenteert de derde Duitslandagenda, met als titel Versterken, Verdiepen en Verbinden. Deze agenda markeert de voortzetting én verdieping van de jarenlange samenwerking met Duitsland, met als doel een grensregio te creëren waarin inwoners zonder belemmeringen kunnen wonen, werken, studeren en leven.
Van 7 tot en met 14 april vieren we de landelijke Week van het Dorpshuis. Een mooi moment om stil te staan bij de rol die dorpshuizen spelen in onze dorpen en wijken.
Wat doe je als er in je dorp weinig woningen beschikbaar zijn voor jongeren of ouderen die kleiner willen wonen? In Dalen nemen bewoners het heft in eigen handen. Tijdens een werkbezoek, georganiseerd door de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) en de provincie Drenthe, maakte Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) kennis met een lokaal CPO-initiatief (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), dat met hulp van de provincie, de gemeente Coevorden en de dorpsraad vorm krijgt.
Het Omgevingsplatform Drenthe (OPD) – een samenwerkingsverband van 12 gemeenten, de provincie Drenthe, 4 waterschappen, 3 gemeenschappelijke regelingen en Rijkswaterstaat – gaat verder in een vernieuwde vorm: OPD 2.0 is officieel van start gegaan.
Provincie Drenthe stelt voor de jaren 2025 tot en met 2028 ruim 1 miljoen beschikbaar voor kavelruil. Door kavelruil tussen boeren te ondersteunen verbetert de landbouwstructuur in onze provincie. Daarnaast draagt het bij aan de realisatie van wettelijke opgaven zoals water en natuur.
Woningzoekenden in Drenthe die graag zelf een woning willen bouwen, weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Waar vind je een kavel? Hoe vorm je een bouwgroep? Wat zijn de financiële mogelijkheden? De provincie Drenthe sluit zich daarom aan bij CrowdBuilding, hét platform voor collectieve zelfbouw. Dit betekent dat inwoners die samen met anderen een woonplek willen realiseren, nu op één centrale plek alle informatie en ondersteuning vinden om hun woondroom werkelijkheid te maken.
Vanaf 4 maart start de provincie Drenthe met de Drentse Versnellingstafel, een nieuw samenwerkingsplatform dat overheden, woningcorporaties, bouwbedrijven, ontwikkelaars en beleggers samenbrengt om knelpunten in woningbouwprojecten op te lossen. Het doel: sneller meer mensen in Drenthe aan een passende woning helpen. Of het nu gaat om grote of kleinere projecten, elke sleuteluitgifte telt.