Landelijke opening Week van Ons Eten 2026 in Midden-Drenthe
Vandaag vond op het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag de landelijke opening van De Week van Ons Eten plaats. Provincie Drenthe en gemeente Midden-Drenthe zijn trots te melden dat zij samen op 2 oktober 2026 gastheer zijn van de landelijke opening. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties zetten zij de kracht van lokaal voedsel, de diversiteit van de Drentse voedselketen en de rijke Drentse voedselomgeving op de kaart.
Drenthe: trots op ons eten
Hierbij gaat het om meer dan eten alleen: het gaat om de verhalen, de mensen en de verbinding die voedsel mogelijk maakt. Van streekproducten en korte ketens tot gezonde keuzes en educatieve activiteiten voor jong en oud: Drenthe laat zien hoe voedsel kan bijdragen aan een duurzame en vitale samenleving.
Gedeputeerde Willemien Meeuwissen: “Tijdens De Week van Ons Eten zetten we de authentieke Drentse smaak in de schijnwerpers. Ondernemers krijgen een podium en we laten zien hoe lokaal voedsel, recreatie, gezondheid en economie elkaar versterken. Ieder jaar organiseren we in heel Drenthe meerdere activiteiten in De Week van Ons Eten, zoals het Burgemeestersontbijt, het Bourgondisch diner en de uitreiking van de Waarde-ringen. Ik waardeer het bijzonder dat de gemeente Midden-Drenthe zich heeft ingezet om dit initiatief naar onze provincie te halen.”
Gemeente Midden-Drenthe: verbindende schakel
Midden-Drenthe brengt boeren, burgers, bedrijven en beleid samen en geeft ook ruimte aan kleine initiatieven en maatschappelijke projecten. Tijdens de Week van Ons Eten zijn er onder andere rondleidingen op boerderijen, streekmaaltijden (‘Van Riek tot Vork’), kookworkshops met seizoensproducten en een biologisch diner. Zo wordt de verbinding tussen productie en consument gevierd en versterkt de regionale voedselketen.
Wethouder Jan Schipper: “Wij zijn trots dat Midden-Drenthe de landelijke opening mede mag organiseren. Dit is een mooie kans om te laten zien hoe waardevol ons lokale voedsel is. Samen met boeren, ondernemers, scholen en inwoners werken we aan een gezonde en duurzame regio. We willen iedereen laten proeven én ervaren wat Drenthe te bieden heeft, van boer tot bord en van tuin tot tafel.”
Landelijke opening 2026
Drentse ondernemers zijn heel verschillend en vernieuwend, van boeren en producenten tot bedrijven die werken aan nieuwe producten. Zo laat Drenthe zien dat het meer is dan een traditionele landbouwregio. De landelijke opening van De Week van Ons Eten maakt deze voedselketen zichtbaar: van boeren tot verwerkende bedrijven die bijdragen aan duurzame oplossingen.
Drenthe als gastheer
De provincie en de gemeente Midden-Drenthe hopen dat anderen zich de komende tijd aansluiten bij de organisatie rondom De Week van ons Eten in 2026: boeren, producenten, cateraars, landwinkels, voedselcoöperaties, educatieve projecten en andere gemeenten.
Meer informatie is te vinden op:
www.deweekvanonseten.nl
www.landbouwindrenthe.nl/netwerken/week-eten