Plan Per School in Hoogeveen vergroot kansen voor kinderen én hun ouders
Met het Plan Per School in Hoogeveen werken basisscholen, ouders en wijkpartners intensief samen aan een betere toekomst voor kinderen. Een plan op maat, per school, met ruimte voor wat nodig is in de wijk. Dankzij een subsidie van € 125.000 van de Sociale Agenda van de provincie Drenthe krijgt deze aanpak in 2025 en 2026 een duwtje in de rug.
Concrete hulp op school én in de wijk
Elke school stelt samen met ouders, kinderen, leerkrachten en wijkpartners een eigen plan op. Dat kan gaan over het openen van een ‘Huiskamer’ in de school waar ouders laagdrempelig terecht kunnen met vragen of zorgen. Of over extra aandacht voor taalvaardigheid bij jonge kinderen, omdat ouders zich zorgen maken over de woordenschat van hun kind. Soms gaat het om het organiseren van beweegmomenten na schooltijd of het versterken van sociaal-emotionele vaardigheden, zoals omgaan met teleurstellingen.
Zo bieden de twee basisscholen in de Zuiderbreedte sinds kort een centrale plek in de school waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en in gesprek gaan met leraren of een jeugdwerker.
Met Jong Hoogeveen legt de gemeente Hoogeveen samen met samenwerkingspartners de basis voor gelijke kansen en duurzame talentontwikkeling. Door intensieve samenwerking met scholen, ouders en lokale partners is het programma altijd aanwezig in de leefwereld van iedere jongere, zodat niemand buiten de boot valt.
De Hoogeveense aanpak wordt inmiddels ook buiten de gemeentegrenzen met interesse gevolgd en geldt voor veel andere gemeenten als inspirerend voorbeeld.
Van pionieren naar uitbreiden
Inmiddels werken vijftien basisscholen in Hoogeveen met zo’n wijkgericht plan. Met onder andere extra subsidie van de provincie Drenthe kunnen straks alle 36 basisscholen aanhaken. In 2026 volgen ook het voortgezet onderwijs, het mbo en scholen voor speciaal onderwijs.
Wat de aanpak bijzonder maakt: scholen herkennen veel van elkaars uitdagingen, zoals het omgaan met armoede, achterstanden of eenzaamheid. De manier waarop die worden aangepakt verschilt, maar de gedeelde problemen zorgen voor samenwerking. Daardoor ontstaan lokale netwerken die elkaar versterken.
Gelijke kansen beginnen dichtbij
De provincie Drenthe ondersteunt deze aanpak omdat het raakt aan de kern van de Sociale Agenda: bestaanszekerheid en gelijke kansen. Gedeputeerde Yvonne Turenhout:
"We zien dat scholen in Hoogeveen en alle samenwerkingspartners in de wijk zich echt verbinden met de gezinnen in hun wijk. Het Plan Per School laat zien hoe maatwerk, samenwerking en vertrouwen leiden tot meer ontwikkelkansen voor kinderen. Dat is waar we als provincie voor staan."
Een aanpak die inspireert
Hoogeveen deelt de kennis uit dit programma actief met andere Drentse gemeenten. Want veel scholen lopen tegen dezelfde problemen aan. Door ervaringen te delen en samen te leren, kunnen ook andere gemeenten sneller aan de slag. De provincie helpt daarbij, onder andere met een netwerk waarin scholen en gemeenten hun aanpak en lessen uitwisselen.