Drenthe als voorbeeld over de grens: De Veilige Kleedkamer internationaal in de schijnwerpers
Van Assen tot Washington en van Emmen tot Lissabon – De Veilige Kleedkamer groeit uit tot een internationaal voorbeeld voor sociale veiligheid en inclusie in de sport. Henk Nijmeijer, Regenboogambassadeur van de provincie Drenthe, reist in 2025 naar drie toonaangevende congressen om de Drentse aanpak te delen. Maar wat maakt dit programma zo bijzonder? En wat hoopt hij daar te leren?
1. Hoe gaat het nu met De Veilige Kleedkamer?
“We zijn twee jaar bezig en het groeit goed. Steeds meer sportverenigingen doen mee en maken sociale veiligheid zichtbaar. Het vignet dat we uitreiken, willen we met de sportbonden uitbouwen tot een echt keurmerk. Dat moet blijvend zijn, met een tweejaarlijkse controle. Alle Drentse gemeenten doen inmiddels mee. In veel gemeenten zijn zelfs meerdere clubs actief. Dat bewijst dat er écht iets in beweging is.”
2. Je mag naar Malta, Washington en Lissabon om te praten over De Veilige Kleedkamer. Wat ga je precies doen?
“In Malta vertel ik op het IDAHOT+ Forum hoe we in Drenthe zijn gestart, en hoe we zorgen voor blijvende verandering binnen sportverenigingen. Andere landen zijn vooral benieuwd hoe wij het regionaal aanpakken: hoe krijgen we gemeenten, sportclubs en maatschappelijke organisaties zover dat ze écht samenwerken? Dat vinden zij inspirerend. In Washington en Lissabon geef ik workshops over onze aanpak: preventie, opvolging én hoe je beleid en praktijk met elkaar verbindt. Drenthe laat zien dat het kan – samen en dichtbij.”
3. Waarom is het delen van kennis over De Veilige Kleedkamer belangrijk?
“Veiligheid en inclusie spelen overal: op school, thuis en binnen verenigingen. In Drenthe werken we met gemeenten, Sport Drenthe en anderen aan een lokale aanpak die werkt. Niet alleen plannen maken, maar ook écht uitvoeren. Met gesprekken, trainingen en verandering in gedrag. Die kennis delen we graag. In september starten we ook met De Veilige School – zo breiden we het effect uit naar het onderwijs.”
4. Wat zijn de grootste uitdagingen?
“Veel trainers en vrijwilligers weten niet goed hoe ze een lastig gesprek voeren. Dat zorgt voor handelingsverlegenheid. En soms zeggen mensen: ‘Bij ons speelt dit niet.’ Maar als je doorvraagt, blijkt dat er wel iets speelt. Daarom bieden we trainingen: hoe stel je grenzen, blijf je in gesprek en geef je het goede voorbeeld? Daar ondersteunen we verenigingen actief bij.”
5. Welke inspiratie hoop je zelf op te doen?
“Wat we in Drenthe doen, krijgt nu ook internationaal aandacht. We werken aan een cultuurverandering waarin iedereen zich welkom en veilig voelt. Inclusie gaat over meedoen, erbij horen en gehoord worden. Op de congressen wil ik leren hoe andere landen omgaan met weerstand, beleid stevig neerzetten en samenwerken tussen sport, overheid en onderwijs. Die inzichten neem ik mee terug naar Drenthe – zodat we kunnen blijven groeien.”

Wat is het IDAHOT+ Forum?
Het IDAHOT+ Forum is het jaarlijkse Europese congres over de rechten en sociale positie van LHBTIQ+ personen. Het wordt georganiseerd onder het voorzitterschap van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, in samenwerking met het European Governmental LGBTI Focal Points Network en de SOGI Unit van de Raad van Europa.
De editie van 2025 vindt plaats in Malta en wordt georganiseerd door de regering van Malta. Het forum brengt ministers, beleidsmakers, activisten en maatschappelijke organisaties uit heel Europa samen, rondom 17 mei – de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie.
Doel van het congres: het uitwisselen van beleid en praktijkervaringen, het versterken van samenwerking tussen landen, en het agenderen van urgente kwesties op het gebied van gelijkheid en inclusie.