Werkbezoek Minister de Jonge

Gepubliceerd op 7 maart 2024

Op woensdag 6 maart bracht minister de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een bezoek aan Zuidoost-Drenthe om te praten over de kansen en uitdagingen in de regio in het kader van ‘Elke regio telt!’.

In het rapport ‘Elke regio telt’ dat vorig jaar verscheen wordt geconcludeerd dat het rijksbeleid van de afgelopen tientallen jaren vooral regio’s heeft versterkt die al sterk zijn. Dit heeft onbedoeld gezorgd voor grote verschillen tussen Nederlandse regio’s. Bijvoorbeeld op het gebied van voorzieningen, infrastructuur, onderwijs, gezondheid, inkomen, leefbaarheid en werkgelegenheid.

Het gaat pas goed met Nederland, als het overal in Nederland goed gaat. Dat is de aanleiding voor het Rijk om onder de noemer 'Elke regio telt' de komende jaren werk te maken van een stevige basis voor elke regio. Vorige week werd duidelijk dat de regio Zuidoost-Drenthe één van de regio’s is waarmee het Rijk in gesprek gaat over een aanpak. Dat is goed nieuws!

Tijdens het bezoek werd de minister ontvangen in het innovatiecentrum van de Greenwise Campus in Emmen, waar hij in gesprek ging met vertegenwoordigers van het onderwijs, bedrijfsleven, gemeenten en provincie over de regionale opgaves, de kracht van de regio, de kansen die er liggen, de mooie dingen die hier al gebeuren en wat we als regio nodig hebben.

Na de gesprekken in het innovatiecentrum vertrok de minister naar de wijk Emmerhout. Hier sprak de minister met inwoners en professionals, waaronder een energiecoach, over de hulp die inwoners krijgen bij het verduurzamen van hun woning en het doorbreken van armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven.