Culturele Prijs Drenthe 2024 voor Marion van den Akker

Gepubliceerd op 13 maart 2024

De Culturele Prijs van Drenthe 2024 gaat naar Marion van den Akker. Zij is medeoprichter van Stichting Klassiek in 't Veen die jaarlijks concerten organiseert in Valthermond. Marion verzorgde meer dan twintig jaar hiervoor de programmering. Op maandag 15 april krijgt Van den Akker deze oeuvreprijs uitgereikt in d’Rentmeester in Valthermond.

Op de foto: winnares Marion van den Akker met voorzitter Annette Timmer (adviescommissie Culturele Prijs van Drenthe)

Volgens de jury heeft Marion van den Akker met Klassiek in ’t Veen bijzondere verdiensten geleverd op cultureel gebied in Drenthe. Ze heeft klassieke muziek naar een plek gebracht waar men dat niet direct verwacht. De unieke concertboerderij in Valthermond is tot ver buiten Drenthe een begrip in de (klassieke) muziekwereld. “Het is heel bijzonder dat wij in onze provincie een locatie hebben waar echte wereldsterren uit de klassieke muziekwereld optreden”, aldus gedeputeerde Jisse Otter. “Valthermond ligt niet voor de hand als locatie voor zo’n fraai concertpodium met een bijzondere kamermuziekserie. Marion van den Akker heeft dit vanaf de grond opgebouwd en verdient daarmee zeker de Culturele Prijs van Drenthe.”

Alt-mezzo Marion van den Akker (Haarlem 1956) betrok in 2002 samen met haar echtgenoot, pianist Rian de Waal, de monumentale krimpenboerderij ‘Onder de linden’ aan het Zuiderdiep in Valthermond. Samen verbouwden ze de deel van de boerderij tot een concertzaal. Met de stichting Klassiek in 't Veen lanceerden ze een kamermuziekserie, met zo'n tien concerten per jaar. Dankzij hun grote netwerk in de (inter-)nationale muziekwereld wisten zij beroemde namen naar Drenthe te halen, zoals Arthur en Lucas Jussen en de Roemeense sopraan Nelly Miricioiu. Ook boden zij jong talent een podium. Zowel de concertzaal als de opnamestudio worden geroemd om de fenomenale akoestiek. De concertboerderij is ook de vaste locatie van het Peter de Grote Festival (tegenwoordig Aurora Festival), het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland.

In 2020 kreeg de boerderij een nieuwe eigenaar en veranderde de naam in d’Rentmeester. De unieke concertzaal, opnamestudio en concertserie bleven behouden, met Van den Akker als programmeur voor Klassiek in ’t Veen. Dit jaar heeft zij die taak overgedragen aan Jan Ype Nota en werd zij lid van het comité van aanbeveling.

Culturele Prijs van Drenthe

De tweejaarlijkse Culturele Prijs bestaat uit een bronzen legpenning en 10.000 euro. Het is sinds 1955 de belangrijkste onderscheiding van de provincie Drenthe. De afgelopen jaren ging de oeuvreprijs o.a. naar Siemen Dijkstra (2022), Daniël Lohues (2020) Harry Cock (2018), Cor Kalfsbeek (2016) en Gerard Stout (2014).

Op 15 april wordt ook bekend wie van de drie genomineerden de winnaar is van de Talentprijs 2024 van Kunst & Cultuur Drenthe.