Het Cultuurfonds Drenthe investeert de komende periode met ruim € 126.000,00 in het Drentse cultuur- en natuurveld

Gepubliceerd op 9 januari 2024

Het bestuur van het Cultuurfonds Drenthe heeft in de vierde vergadering van 2023 besloten om € 126.000,00 toe te kennen. Hiermee draagt het Cultuurfonds bij aan 46 projecten op het gebied van cultuur- en natuurprojecten in Drenthe.

Bij deze ronde hebben we toekenningen gedaan voor muziekinstrumenten en kleding, voor grote en kleine concerten, maar ook voor een festivaldeelname. Wist je dat we een maandelijkse ronde hebben waardoor we maandelijks kunnen toekennen en je niet altijd hoeft te wachten op de kwartaalvergadering? Heb jij een project waarvan je wilt weten of deze in aanmerking komt voor een bijdrage? Kijk dan op onze website voor de richtlijnen of neem contact op met de adviseur van de provinciale afdeling.

Hieronder staan een aantal projecten die in het vierde kwartaal 2023 een bijdrage toegezegd hebben gekregen. De lijst met toekenningen is bijgevoegd (pdf, 92 kB).

Theaterproductie “Je bent van mij - De kant van Ada

Stichting Drents Productiehuis Mevrouw Ogterop kan rekenen op € 15.000,00 voor de Theaterproductie “Je bent van mij – De kant van Ada”

In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van- en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen.

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt. Meer informatie kun je vinden op: De kant van Ada - Mevrouw Ogterop

Concertenreeks 'Drentse Jazz op zijn best'

Stichting Stageband Jazz Orchestra kan rekenen op een bijdrage van € 1.000,00 voor concertenreeks 'Drentse Jazz op zijn best' vanaf 1 februari 2024.

Voor deze eerste editie van “Drentse Jazz Op Zijn Best” doet de organisatie naast de bekende Tony en Thomas een beroep op een broer en zus, die beiden zeer succesvol zijn in de Nederlandse jazzscene: Susan en Vincent Veneman (Origineel uit Westerbork). Beiden zeer veelgevraagde solisten, beiden met eigen albums en beiden ook zeer goede (bigband) arrangeurs. Dat betekent dat het een uniek concert gaat worden van 4 geslaagde Drentse jazzmusici in Drenthe.

Behoud en renoveren van 17e eeuwse orgeldeuren + expositie

Stichting St. Nicolaaskerk kan rekenen op een bijdrage van € 5.000,00 voor het behoud en renoveren van 17e eeuwse orgeldeuren en daarnaast een expositie vanaf 1 mei 2024 in de St. Nicolaaskerk in Dwingeloo.

In het jaar 1665 schonk de toenmalige collator van de Sint Nicolaaskerk te Dwingeloo, de Drentse drost Rutger van den Boetzelaer, een orgel aan de kerk. Dit instrument was aan de frontzijde voorzien van twee deuren/luiken. Na een 'uitleen' van ruim 110 jaar heeft baron S. van Boetzelaer in 1998 deze beschilderde panelen weer overgedragen aan de kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde kerk te Dwingeloo. Wegens het ontbreken van de benodigde middelen heeft men echter tot nu toe weinig kunnen doen aan het herstel/behoud van deze unieke stukken. Mede door het besef dat de luiken uniek zijn op het gebied van de orgelkunst in Nederland- de portretten én de wapens van de schenkers zijn erop afgebeeld - heeft het kerkbestuur van de Hervormde Gemeente van Dwingeloo de wens geuit de luiken in gerestaureerde vorm terug te plaatsen in de kerk. De luiken zijn overgedragen aan de Stichting Sint Nicolaaskerk die heeft toegezegd zich in te spannen om de  restauratie tot stand te brengen.

Grensland/Grensloos

Stichting Grensloos kan rekenen op € 4.000 voor het project Grensland/Grensloos.

Grensland/Grensloos is een cultuurparticipatieproject in Zuidoost-Drenthe. Inwoners van het dorp Nieuw-Schoonebeek gaan samen met kunstenaars aan de hand van fotografie en storytelling, verleden, heden en toekomst van hun dorp verbeelden in een tentoonstelling die in de openbare ruimte te zien is. In het project is specifieke aandacht voor inwoners van zeventig jaar en ouder. Hierin werken we samen met een woon/zorgcentrum. Ouderen worden geïnterviewd door middel van een methodiek die door een Social designer wordt ontwikkeld. Ook andere inwoners uit het dorp en de brede school nemen deel aan het project en werken hierin samen met kunstenaars en creatieve professionals. Naast dit traject wordt er onderzoek gedaan naar deze methodiek cultuurparticipatie, zodat deze ook overdraagbaar is naar andere dorpen en wijken.

Indienen aanvraag

Wil jij weten of het Cultuurfonds kan bijdragen aan jouw project? Neem dan een kijkje op onze vernieuwde website! Hierop vind je een quickscan, waarmee je snel kan zien of jouw project in aanmerking kan komen voor een bijdrage. Ook vind je op de site het aanvraagformulier.

Vergaderingen

Het Cultuurfonds werkt op basis van landelijke richtlijnen. Deze staan op de website van het Cultuurfonds. Ook is er een maandelijkse ronde waarin aanvragen eerder behandeld kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld voor een jubileumconcert, aanschaf van muziekinstrumenten of de aankoop van nestkasten. Op de website staat meer informatie over de voorwaarden. De eerstvolgende reguliere vergadering is 22 maart 2024. Het is belangrijk dat je de aanvraag op tijd indient, uiterlijk 9 februari 2024. De maandelijkse ronde is telkens aan het einde van de maand.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. Het Cultuurfonds Drenthe is een van de twaalf provinciale afdelingen.