Koninklijke Erepenning voor toneelvereniging UDI in Veeningen

Gepubliceerd op 3 februari 2024

Toneelvereniging UDI uit Veeningen heeft op zaterdag 3 februari de Koninklijke Erepenning ontvangen uit handen van commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Deze erepenning is uitgereikt vanwege het 75-jarig bestaan van de vereniging, en de verbindende rol die de vereniging speelt in Veeningen en de omgeving.

Toneelvereniging UDI, opgericht in 1949, is een toneelvereniging is met een vaste kern muzikanten. De vereniging heeft een reputatie opgebouwd met verschillende genres: van blijspelen tot kluchten, van drama tot kostuumtoneel, van revues tot openluchtspelen. Humor is een belangrijk ingrediënt in de voorstellingen.

De jaarlijkse uitvoering in het Markehuus kent inmiddels meerdere voorstellingen, waarvan zelfs twee op één dag – zoals vandaag - en zijn steevast uitverkocht. De vereniging heeft eigen decorbouwers en een eigen grime.

UDI, dat staat voor Uitspanning door Inspanning, speelt een verbindende rol in Veeningen en directe omgeving. De banden met de zustervereniging zijn goed en met muziekvereniging ‘Con Amore’ wordt vaak samengewerkt. Ze draagt bij aan een positieve uitstraling op sociaal en cultureel gebied.

De laatste tijd is er ook veel jonge aanwas bijgekomen, met maar liefst tien jeugdleden. Zij repeteren in een aparte groep en voeren een aparte voorstelling op. Hiermee is UDI een vereniging waar verschillende generaties spelen. De toekomst van de vereniging is hiermee ook gewaarborgd.

In 2024, 75 jaar na de oprichting, is UDI nog steeds een bruisende vereniging met tientallen leden. De vereniging heeft zich telkens weten te vernieuwen en veerkracht getoond. De liefde voor toneel blijkt een bindende factor, zowel voor de leden als de vele bezoekers

De bijzondere plek die UDI in Veeningen en omstreken inneemt en het feit dat de vereniging al 75 jaar bestaat, zijn aanleiding om aan de vereniging de Koninklijke Erepenning uit te reiken.

Over de Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.