Resultaten vragenlijst burgerberaad bekend: hoe denken inwoners over wonen in Drenthe?

Gepubliceerd op 18 april 2024

“Drenten geven hun woning gemiddeld een 8,2 en hun woonomgeving een 8,1. Ruimte en groen spelen daarin een grote rol.” Dat zegt Justin Richardson, Statenonderzoeker Drents Parlement, 12 april tijdens de tweede bijeenkomst van het Burgerberaad Drenthe. Hij deelde de resultaten van de vragenlijst over de toekomst van wonen in Drenthe met de leden van het burgerberaad. Alle Drenten konden begin van het jaar deze vragenlijst invullen; 6.500 inwoners, zowel jong als oud, gaven hier gehoor aan. De resultaten gebruiken de leden als input voor hun adviesrapport aan de Staten.

“Wat opvalt is dat de woning én omgeving een iets hoger cijfer krijgt bij het stijgen van de leeftijd. En woningeigenaren waarderen beide, huis en woonomgeving, gemiddeld hoger dan huurders”, zegt Richardson. Waar hij aan toevoegt dat huurders hun omgeving een hoger cijfer geven dan hun huis. Wat mensen het meest waarderen aan wonen in Drenthe is op 1) de rust, 2) ruimte, en 3) natuur. “Hier is de top drie voor alle leeftijden hetzelfde. Ook jongeren waarderen dus de rust, ruimte en natuur in Drenthe. Bovendien geven Drenten ook de mensen, de buren, een hoog cijfer. Die staan namelijk op de vierde plek.”

Zorgen over jongeren

De minpunten in Drenthe liggen op het vlak van openbaar vervoer, afstand (ver, reistijd), voorzieningen en op de vierde plaats staan de woningen; het tekort en de prijzen. “Jong en oud maakt zich met name zorgen over woningen voor jongeren. Kunnen zij, ook in de toekomst, wel een geschikte woning vinden?” Daarnaast vragen mensen zich af of ze zelf wel een geschikte woning kunnen vinden als ze daar naar op zoek zouden gaan. Dat laatste geldt ook voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben. “Tegelijkertijd is er ook een groep die zich hier helemaal geen zorgen over maakt. Dat zijn voornamelijk mensen van 35 tot 45 jaar.”  Andere onderwerpen waar mensen zich zorgen over maken zijn bijvoorbeeld het betalen van de woon- en energielasten.

Leeftijd bepaalt woonwens

Wat de woonwensen betreft, speelt leeftijd een grote rol. “Tussen de 16 en 44 willen mensen graag groter wonen in een duurzamer huis, met een tuin. Daarna zoekt men naar meer comfort en minder onderhoud. Vanaf 55 jaar staat kleiner en drempelloos wonen op de wensenlijst.” Richardson geeft zijn luisteraars dan ook mee om in het adviesrapport rekening te houden met de levensfase van mensen.