EK Wielrennen over ‘Dak van Drenthe’


De renners die deelnemen aan het Europees Kampioenschap Wielrennen, in september 2023 kunnen zich voorbereiden op een extra pittige klim in het parcours. Ze fietsen tijdens het EK naar het hoogste punt van Drenthe op de VAM-berg, het zogeheten ‘Dak van Drenthe’. Een klim van circa 460 meter lang met een maximum stijgingspercentage van 16.4%. Via deze klim gaan de renners in een keer naar de top van het ‘Dak van Drenthe’. Dit is 15 meter hoger dan de huidige top van de VAM-berg.

Om het fietsen over het ‘Dak van Drenthe’ mogelijk te maken moet de eindafwerking gereed zijn. “Wij en onze aannemers zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat de afdichting van het recreatieve gedeelte op tijd klaar is”, aldus Hans Boer, manager Mineraal van Attero. “De aanleg van het fietsparcours combineren we met deze werkzaamheden, zodat  de renners in september over het Dak kunnen fietsen”. De contouren van het fietsparcours zijn de afgelopen jaren al meegenomen bij de aanleg van het Dak van Drenthe.

Het is de bedoeling dat in de bouwvak van 2023 het asfalt op het parcours wordt aangebracht. Gedeputeerde Henk Brink: “Daarna volgt een spannend moment, want dan gaan we het parcours testen en beslissen we definitief of de renners tijdens het EK over het Dak van Drenthe kunnen fietsen. Het streven is dat het gaat lukken en dat we voorafgaand aan het EK ook nog een aantal exclusieve momenten hebben waarop ook recreatieve fietsers het hoogste punt van Drenthe kunnen beklimmen”. Een van die exclusieve momenten is een toertocht die in de week voor het EK wordt gehouden. Na het kampioenschap gaat het nieuwe fietsparcours eerst dicht voor recreatieve fietsers, zodat de afdichting voltooid kan worden. De verwachting is dat het fietsparcours op het ‘Dak van Drenthe’ in de loop van het fietsseizoen 2024 officieel geopend wordt

Het Dak van Drenthe

Het ‘Dak van Drenthe’ is een wal van 800 meter lang, gemaakt van bodemas. De wal schermt het recreatieve deel van de VAM-berg af van de stortplaats van Attero en wordt nu afgedicht met een speciale folie en afgewerkt met een laag zwarte grond. De gehele afdichting dient volgens de verleende vergunning eind 2024 klaar te zijn. Op de wal worden naast een fietsparcours in de toekomst ook een mountainbikeparcours en wandelpaden aangelegd. Met het parcours op het ‘Dak van Drenthe’ stijgt het hoogste punt van Drenthe, de VAM-berg, van 48 naar 63 meter boven NAP.


Zie ook