2100 nieuwe openbare laadpalen in Drenthe en Groningen


Elektrische autobezitters zonder eigen oprit kunnen straks eenvoudig een nabijgelegen laadpaal aanvragen via de website www.laadpaalnodig.nl. Het bedrijf Equans heeft de aanbesteding voor de realisatie van 2100 openbare laadpalen voor de komende 3 jaar voor elektrische auto's in de provincies Groningen en Drenthe gewonnen.

De laadpalen zijn voorzien van slimme laadtechnieken en leveren 100% Nederlandse groene stroom, afkomstig van het zonnepark de Vloeivelden in Drenthe. Gedeputeerden Nelleke Vedelaar (Drenthe) en Melissa van Hoorn (Groningen) zijn blij met de nieuwe aanbesteding: “De nieuwe samenwerking met Equans biedt meer ruimte voor data-gestuurd en proactief plaatsen van laadpalen in Drenthe en Groningen. Het streven is om de doorlooptijd van aanvraag tot plaatsing van de laadpaal flink te verkorten.” Ralph van Moorsel, Directeur E-Mobility van Equans: “Met de gunning van deze aanbesteding zetten we een belangrijke stap in de uitbreiding van ons laadnetwerk in Nederland. We zijn trots dat we onze kennis en ervaring op het gebied van publieke laadinfra en slimme laadoplossingen ook in Drenthe en Groningen mogen toepassen. In samenwerking met de provincies, gemeenten en netbeheerder streven we naar de optimale beschikbaarheid van laadpunten en de best mogelijke dienstverlening voor de e-rijder.”

De 2100 laadpalen zorgen in totaal voor 4200 laadpunten (twee per laadpaal). Drenthe krijgt 1280 laadpalen en provincie Groningen 820 laadpalen. Met het plaatsen van de openbare laadpalen draagt Equans bij aan de ambities om ervoor te zorgen dat elektrisch rijders straks altijd overal, makkelijk en slim kunnen laden. De aanbesteding is gewonnen vanwege aandacht voor duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, snel plaatsingsproces, innovaties en efficiëntie. Een mogelijke verlenging van het contract met Equans kan nog eens 450 extra laadpalen opleveren. Gebruikers van de laadpalen kunnen de laadsessies starten, stoppen en betalen via een laadpas, app of het scannen van een QR code. Equans start 1 juni 2023. Geïnteresseerden kunnen nu al een aanvraag doen voor een laadpaal op de website www.laadpaalnodig.nl.

Provincie Drenthe organiseerde de aanbesteding namens de provincies Groningen en Drenthe en twintig gemeenten: Aa en Hunze,  Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Het Hogeland, Hoogeveen, Meppel,  Midden-Drenthe, Midden-Groningen,  Noordenveld,  Oldambt,  Pekela,  Stadskanaal,  Tynaarlo,  Veendam, Westerkwartier, Westerveld, Westerwolde, De Wolden. Gemeente Groningen en Eemsdelta hebben een eigen aanpak voor het plaatsen van laadpalen.