Vanaf voorjaar 2023 rookvrije bushaltes in Drenthe


Met ingang van 10 maart 2023 worden de bushaltes in Drenthe rookvrij. Daarmee wil de Mobiliteitsraad Drenthe, bestaande uit de provincie en gemeenten, bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Reizigers die niet in tabaksrook willen of kunnen staan, kunnen zo ongehinderd met het openbaar vervoer reizen. Vandaag openden gedeputeerde Nelleke Vedelaar en wethouder Raymond Wanders van de gemeente Emmen de eerste rookvrije halte in Emmen.

Honderden bushaltes

In Drenthe zijn er 922 bushaltes waar een rookvrije zone gaat gelden. Eerst worden de grotere haltes (met 5000 reizigers per jaar) rookvrij en daarna volgen de kleinere bushaltes. Binnen twee jaar moeten dan alle bushaltes in Drenthe rookvrij zijn. De komende weken komt er voorlichting in de bussen voor de passagiers. Alle haltes krijgen uiteindelijk een rookvrije wegmarkering. Gedeputeerde en voorzitter van de Mobiliteitsraad, Nelleke Vedelaar: “De Mobiliteitsraad Drenthe zet zich in voor veilig reisgedrag van alle inwoners in Drenthe. Daar hoort ook aandacht voor de gezondheid bij. Het is enorm belangrijk dat iedereen in Drenthe prettig en gezond kan reizen. Heel fijn dat we in samenwerking met vervoerders ervoor gaan zorgen, dat dat de bushaltes een rookvrije zone worden.” Wethouder Raymond Wanders: “Ook in Emmen streven we naar een rookvrije generatie. Dat doen we onder andere met de alliantie Emmen Rookvrij. Steeds meer scholen, sportclubs, bedrijven en (zorg)organisaties sluiten zich aan. We zien dan ook dat steeds meer plekken in onze gemeente rookvrij worden. Dit initiatief van de Mobiliteitsraad om bushaltes rookvrij te maken, brengt ons weer een stap dichterbij onze ambitie om kinderen in een rookvrije omgeving te kunnen laten opgroeien.”

Rookvrije Generatie

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en overlijden in Nederland. Gezondheidsfondsen voor Rookvrij – een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF en Longfonds –streeft naar een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van (mee)roken. Dit doen ze samen met honderden partijen in Nederland, waaronder vele gemeenten. Samen werken zij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie in 2035. Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, is blij met deze stap van de mobiliteitsraad Drenthe: “Het is fantastisch dat in zo’n grote regio alle bushaltes rookvrij worden gemaakt. Een belangrijk signaal, want ‘niet roken’ is gezonder voor medereizigers én zorgt ervoor dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Zo komt een rookvrije samenleving weer een stap dichterbij.”