Koning aanwezig bij voorstelling ‘East Side Story’ over Moluks-Nederlandse geschiedenis


Zijne Majesteit de Koning is op maandag 12 juni aanwezig bij de voorstelling ‘East Side Story’ in de gemeente Midden-Drenthe. De voorstelling is onderdeel van het theaterdrieluik ‘Aan de andere kant’ over de Moluks-Nederlandse geschiedenis en de komst van 12.500 Molukse KNIL-soldaten en hun families naar Nederland ruim zeventig jaar geleden.

‘Aan de andere kant’ bestaat uit de voorstellingen ‘Een tijdelijk verblijf’ (2018), ‘Buitenspel’ (2019) en ‘East Side Story’. De drie theaterstukken brengen via diverse Nederlandse en Molukse perspectieven de komst van Molukse gezinnen naar Nederland, hun integratie in de maatschappij en de impact hiervan op hun leven onder de aandacht. De basis voor de scènes in ‘East Side Story’ wordt gevormd door verzamelde herinneringen van de mensen die in woonoord Schattenberg hebben gewoond. In Schattenberg, het voormalige doorgangskamp Westerbork, werden in de jaren vijftig ruim tweeduizend Molukkers gehuisvest. Toen duidelijk werd dat zij in Nederland zouden blijven, werden speciale wijken gecreëerd. De voorstelling vindt op drie verschillende locaties in Midden-Drenthe plaats om het verloop van het verblijf in Nederland weer te geven, van woonoord Schattenberg naar de later gebouwde Molukse wijk in Bovensmilde.

De Koning krijgt een toelichting op de ontstaansgeschiedenis van ‘Aan de andere kant’. Vervolgens is hij aanwezig op de eerste twee locaties van de voorstelling. Op de eerste locatie wordt het publiek in kleine groepen langs de scènes geleid en krijgt het verschillende taferelen en scènes te zien over het leven van de Molukse gemeenschap in de woonoorden. ​Voor het tweede deel van ‘East Side Story’ gaat Koning Willem-Alexander naar een locatie waar Moluks-Nederlandse maaltijden worden aangeboden en Nederlandse en Molukse muziek wordt gespeeld. Hier spreekt hij met betrokkenen bij de theatervoorstelling, met vertegenwoordigers uit de Molukse gemeenschap en met andere bezoekers.


Ga naar de website East Side Story